Studija tvrdi: 91 posto onih koji su imali koronavirus imaju jednu zajedničku stvar

Foto: Pexels

UNATOČ tome što se o njemu govori kao o respiratornom virusu, liječnici sada znaju da teški slučajevi covida-19 mogu ostaviti traga na mnogim dijelovima ljudskog tijela, a ne samo na plućima.

Sada je jasno da virus kod nekih pacijenata može nanijeti značajnu štetu bubrezima, jetri, srcu, pa čak i mozgu. No, ono što također postaje jasno jest da većina preživjelih od covida pati od dugotrajnih posljedica. Zapravo, nedavno istraživanje pokazalo je da 91 posto takozvanih "oporavljenih" pacijenata ima barem jednu dugotrajnu komplikaciju bolesti. 

Nova otkrića rezultat su istraživanja provedenog na 965 pacijenata koji su se oporavili od koronavirusa u Južnoj Koreji, javlja Reuters. Istraživači su rekli da je 879 ispitanika, odnosno njih 91,1 posto, izvijestilo o barem jednom dugotrajnom simptomu. Umor je bio najčešći simptom (zabilježen je kod 26 posto pacijenata), a poteškoće s koncentracijom zabilježene su među 25 posto pacijenata, prema Korejskoj agenciji za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA). Mnogi su pacijenti također izvijestili o psihološkim problemima i produljenom gubitku osjeta njuha i okusa koji su kod nekih bili prisutni i po nekoliko mjeseci nakon završetka boravka u bolnici.

Ovi rezultati su još jedan u nizu dokaza da su dugotrajni simptomi uobičajeno iskustvo za oboljele. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je objavila podatke koji pokazuju da su dugotrajni simptomi poput umora, kašlja, glavobolje te gubitka osjeta njuha i okusa još uvijek česti među populacijom od 18 do 34 godine i to dva do tri tjedna nakon što su dobili pozitivne rezultate.

U istom se izvješću također primjećuje da je 40 posto pacijenata koji su preživjeli pandemiju SARS-a 2003. godine, koja je također uzrokovana koronavirusom, pokazivalo simptome kroničnog umora koji su trajali tri i pol godine nakon početne dijagnoze. Agencija je zaključila da postoje sve veći dokazi dugoročnih zdravstvenih komplikacija koje utječu na srce, pluća, mozak i cjelokupno mentalno zdravlje pacijenata.

I druge studije dugotrajnih simptoma virusa covid-19 dale su slične rezultate. Izvještaj Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz srpnja otkrio je da se 35 posto ispitanih pacijenata nije potpuno oporavilo ni dva do tri tjedna nakon pozitivnog testiranja na virus, a mnogi su prijavili osjećaj umora. Neki stručnjaci vjeruju da bolest može uzrokovati sindrom kroničnog umora poznat kao mijalgijski encefalomijelitis, navodi Best Life.

"Čak i nakon što očistite organizam od virusa, postoje postvirusni simptomi", rekao je dr. Sc. Anthony Fauci u intervjuu za Medscape u srpnju.

Pročitajte više