Stvari koje možete napraviti kod kuće kako biste olakšali simptome infekcije sinusa

Foto: 123RF

INFEKCIJE sinusa jedan su od glavnih razloga posjeta liječniku, a ujedno i jedna od najčešćih bolesti koja zahtijeva lijekove koji se izdaju na recept.

Međutim, mnoge se infekcije sinusa mogu ukloniti same, bez antibiotika. Ako imate infekciju sinusa, možete isprobati razne kućne lijekove koji vam mogu olakšati simptome. Evo što trebate znati.

Što je infekcija sinusa?

Sinusitis je medicinski izraz za upalu sinusnih šupljina koje se nalaze u vašim obrazima, iza čela i s obje strane nosa. Upala zarobljava sluz unutar sinusa, sprečavajući prirodni protok iz stražnjeg dijela grla u trbuh.

Jesu li infekcije sinusa zarazne?

Ne, ali osnovni virus može biti. Kada je uzrokovana bakterijama ili virusima, to se naziva infekcija sinusa. Međutim, sinusitis mogu uzrokovati i kronične alergije ili polipi u nosu.

Uobičajeni simptomi infekcije sinusa uključuju:

Bol i pritisak oko čela, očiju, nosa i obraza

Gusti iscjedak iz nosa

Smanjena osjetila mirisa i okusa.

Teži simptomi mogu uključivati:

Groznicu

Oticanje očiju

Mučnine i povraćanje.

Ako osjetite ove ozbiljne simptome, trebate potražiti liječničku pomoć. Ako simptomi nisu ozbiljni, sljedeći savjeti mogu biti sve što vam je potrebno za ublažavanje boli i pritiska uzrokovanih upalom sinusa:

1. Pokušajte s toplim oblogom

Nanošenje toplog, vlažnog ručnika ili krpe na nos, obraze i oči može vam pomoći ublažiti bolove u sinusima otvaranjem nosnih prolaza i otpuštanjem sluzi.

Iako ne postoje znanstvene studije koje pokazuju učinkovitost ove metode, "ako netko osjeća da mu topli oblog pruža simptomatsko olakšanje i ne uzrokuje opekline kože, svakako, samo naprijed", kaže dr. Ralph Abi Hachem, docent kirurgije i komunikologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Duke.

2. Uložite u ovlaživač zraka

Ovlaživači zraka dodaju vlagu, što može pomoći smanjiti upalu i otvoriti nosne prolaze. Da bi ovlaživač zraka bio najučinkovitiji, Abi Hachem kaže da ga treba smjestiti što bliže vama kako bi mogao dovoditi vlagu u vašu nosnu šupljinu.

Također je važno održavati ovlaživač zraka čistim kako biste spriječili nakupljanje bakterija i gljivica u spremniku i njihovo ispuštanje u zrak, što potencijalno može uzrokovati probleme s plućima. Da biste očistili ovlaživač zraka, slijedite upute proizvođača. EPA preporučuje da svaki dan ispraznite spremnik i osušite sve površine ovlaživača.

3. Udahnite paru

Slično ovlaživaču, udisanje vruće, vlažne pare može vam pomoći otvoriti nosne prolaze i ublažiti bol i pritisak. To možete učiniti stavljanjem ručnika preko glave dok ste nagnuti nad posudu s vrućom vodom. Ostanite u tom položaju otprilike 10 minuta. 

4. Pijte puno vode i dovoljno se odmorite

"Preporučujem piti puno vode jer ona razrjeđuje sluz", kaže Abi Hachem.

Iako nema dokaza o najučinkovitijoj količini, on preporučuje da pijete najmanje osam čaša vode svaki dan, piše Insider.

Pročitajte više