Stvari koje se događaju vašem tijelu kada se ne naspavate

Foto: Pexels

SVIMA je jasno da je kvalitetan san važan za zdravlje. No, jeste li se ikada zapitali što se događa vašem tijelu kada se ne naspavate?

Ovo su neke od mogućih posljedica:

Lakše ćete se razboljeti

Nedostatak sna utječe i na vaš imunosni sustav, pa tako i na sposobnost organizma da se bori protiv virusa i bakterija. Osim što ćete se zbog toga lakše razboljeti, teže ćete se i oporaviti.

Negativno utječe na zdravlje srca

Ako spavate manje od pet sati dnevno, to se može negativno odraziti na zdravlje vašeg srca. Također, zbog dugoročnih problema sa spavanjem povećava se i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Teže ćete pamtiti

Istraživanja su pokazala da spavanje jača živčane veze koje kontroliraju pamćenje. Osim toga, nedostatak sna pogoršava cjelokupni rad mozga, odnosno vaše vještine rješavanja problema, usporava kognitivnu brzinu te narušava konstruktivno razmišljanje i logičko zaključivanje.

Smanjen libido

Istraživanja su pokazala da se, ako spavate manje od sedam sati dnevno, hormoni zaduženi za seksualnu želju smanjuju za 10 do 15 posto.

Debljanje

Studije potvrđuju da oni koji spavaju manje od pet sati dnevno lakše nakupljaju suvišne kilograme, a samim time imaju veće šanse postati pretili.

Loš ten

Nedostatak sna utječe i na vašu kožu pa se nemojte iznenaditi ako odjednom primijetite prištiće i akne.

Depresija

Postoji poveznica između insomnije i depresije, a ako spavate manje od šest sati dnevno, to će se vrlo brzo odraziti na vaše raspoloženje, pa čak i pogoršati problem s depresijom.

Pročitajte više