Stvari koje svakodnevno koristite u kuhinji, a koje mogu biti opasne i toksične

Foto: 123RF

KUHINJA je jedna od omiljenih prostorija u mnogim domovima. No, osim što služi za pripremanje obroka, jelo i druženje, u njoj se često mogu skrivati toksini potencijalno opasni za vaše zdravlje.

Naime, mnoge stvari koje svakodnevno koristite u kuhinji mogu predstavljati zdravstveni rizik ako se ne koriste pravilno, a portal The Healthy je izdvojio neke od njih:

Sredstva za čišćenje pećnice i odvoda

Mnoga sredstva za čišćenje pećnica i odvoda sadrže natrijev hidroksid (poznat i kao lužina), korozivnu tvar koja može uzrokovati ozbiljne opekline ako dođe u dodir s vašom kožom ili očima.

"Sredstva za čišćenje pećnice se najčešće nanose špricanjem, što znači da ih možete i udahnuti te ona tako stižu do pluća", kaže Rick Sachleben, doktor znanosti, stručnjak u American Chemical Societyju. 

Između ostalog, ako se udiše, natrijev hidroksid može uzrokovati grlobolju koja može trajati nekoliko dana. Tijekom čišćenja tim otrovnim tvarima važno je nositi rukavice i voditi računa da prostorija bude dobro prozračena, ističe Becky Turpin, direktorica u Home and Community Safetyju.

"Uključite ventilator, ako ga imate, i otvorite prozore. Nosite masku koja pokriva usta i nos", savjetuje.

Višenamjenska sredstva za čišćenje

Višenamjenska sredstva za čišćenje obećavaju lakši život jer omogućuju čišćenje različitih površina, ali ona također mogu sadržavati štetni kemijski 2-butoksietanol, eter glikol koji, prema Environmental Working Group, može uzrokovati razne bolesti, od iritacije kože i grlobolje do ozbiljnijih stanja poput oštećenja jetre i bubrega. 

"Ovisno o vrsti sredstva za čišćenje, ti proizvodi mogu sadržavati amonijak, perkloretilen, 2-butoksietanol ili natrijev hidroksid", kaže Turpin te dodaje: "Sve ove kemikalije mogu imati negativne nuspojave ako se progutaju ili udišu, a potencijalne komplikacije kreću se od iritacije kože do oštećenja organa."

Plastične daske za rezanje

Kada se plastične daske za rezanje oštete, stvaraju se pukotine koje mogu skrivati bakterije i dovesti do trovanja hranom. Također, zbog takvih oštećenja plastične čestice mogu završiti čak i u vašoj hrani.

"Kod plastičnih daski za rezanje rizik od kemikalija koje dolaze s ploče je mali, ali bakterije su uvijek problem", kaže Sachleben.

Najbolji način njihovog čišćenja je da ih operete u perilici posuđa, ali ako pukotine na daski postanu duboke i teško se čiste, trebali biste je baciti.

Aluminijska folija

Aluminijska folija postoji već više od 100 godina i idealan je proizvod za zamotavanje i skladištenje hrane, ali kad aluminijske čestice iz folije ili aluminijskog posuda uđu u našu hranu, mogu biti potencijalno štetne. Sachleben upozorava da se rizik od izlaganja aluminiju povećava kada pripremate kiselu hranu, poput rajčice, u aluminijskoj posudi. 

Plinski štednjaci

Mnogi kuhari preferiraju plinske štednjake zbog njihovog brzog pokretanja, stalnog plamena i sposobnosti ravnomjernijeg kuhanja hrane, ali plinski uređaji, pogotovo ako se ne servisiraju pravilno, mogu emitirati mješavinu potencijalno opasnih kemikalija i spojeva - dušikovog dioksida, ugljikovog monoksida i formaldehida. To može pogoršati razne respiratorne i druge zdravstvene probleme. 

Ipak, kad je riječ o prijetnji formaldehida, Sachleben kaže da je vjerojatnije da ćete u nekim namirnicama koje jedete naći veću koncentraciju ove kemikalije nego iz plinskog plamena na vašem štednjaku.

"Ali opasnost svejedno postoji", kaže on. 

Posuđe za kuhanje s premazom protiv lijepljenja

Kada se njihove površine zagrijavaju na visokim temperaturama ili se ogrebu, a komadići završe u vašoj hrani, to može predstavljati rizik za zdravlje. Takvo posuđe je presvučeno politetrafluoroetilenom (PTFE), kemikalijom koja sprječava lijepljenje. No, kad se posuđe prekriveno PTFE-om zagrijava na visokim temperaturama, ono ispušta plinove koji mogu biti toksični, prema istraživanju iz 2017. objavljenom u časopisu Environmental Science and Pollution Research.

Deterdžent za pranje posuđa

Prema Centers for Disease Control and Prevention, zdravstveni učinci izloženosti niskim razinama ftalata, koji se nalazi i u deterdžentima za pranje suđa, nisu poznati, ali u studijama se pokazalo da neke vrste ftalata utječu na reproduktivni sustav laboratorijskih životinja.

"Postoji ozbiljna zabrinutost zbog ftalata i dugotrajne izloženosti", kaže Sachleben.

Plastično posuđe

Plastične posude i plastične vrećice uobičajeni su kuhinjski predmeti koji se koriste za skladištenje hrane, ali kada se stave u mikrovalnu i zagrijavaju, oni mogu ispuštati bisfenol-A (BPA) i ftalate u hranu, posebno ako ta hrana ima veći sadržaj masti, navodi studija iz 2018. godine objavljena u časopisu  Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 

Poznato je da ove dvije kemikalije imaju sposobnost utjecati na razinu estrogena i testosterona u ljudima, pa čak i utjecati na razvoj mozga i reproduktivnih organa u plodovima u razvoju. 

Pročitajte više