Svima dostupna namirnica mogla bi pomoći da u danu unesemo 300 kalorija manje

Foto: Shutterstock

JEDAN jednostavan trik mogao bi vam pomoći da unosite 300 kalorija dnevno manje, što je isto koliko sadrži porcija krumpirića u McDonald’su, pokazuje istraživanje. Ali morat ćete se naviknuti na jako piće.

Jabučni ocat godinama je hvaljen kao čudotvoran napitak za mršavljenje. Vole ga slavne osobe, uključujući sestre Kardashian, Victoriju Beckham i Katy Perry. Ako pretražite pojam jabučni ocat na internetu, naći ćete tvrdnje da smanjuje tjelesnu težinu, kao i rizik od srčanih bolesti i visokog šećera u krvi. Stručnjaci kažu da može biti poticajan za mršavljenje, ali i da neće poništiti učinke loše prehrane. 

Jabučni ocat je u biti sok od jabuke s dodatkom šećera, koji se fermentira u alkohol. Bakterije pretvaraju alkohol u octenu kiselinu, odnosno takozvani čarobni sastojak.

Većina studija o mršavljenju i jabučnom octu otkriva da može povećati osjećaj sitosti. Primjerice, istraživanje provedeno 2005. pokazalo je da je osoba koja je uz obrok konzumirala jabučni ocat unijela 275 kalorija manje tijekom dana u usporedbi s onom koja nije. Iako istraživači sa Sveučilišta Arizona State kažu da je 275 kalorija malo, za neke to može učiniti veliku razliku.

Jabučni ocat ipak nije čarobni napitak

Također su otkrili da jabučni ocat pomaže u snižavanju šećera u krvi nakon jela. To podupire jedna od najreferentnijih studija o jabučnom octu, također iz 2005. godine, a u kojoj je sudjelovalo 12 zdravih dobrovoljaca.

Utvrđeno je da ocat smanjuje odgovor na glukozu i inzulin, a istovremeno povećava osjećaj sitosti. Regulacija šećera u krvi nije ključna samo za liječenje dijabetesa već je korisna i za mršavljenje jer može spriječiti žudnju za hranom.

"Studije su pokazale da jabučni ocat može pomoći u smanjenju žudnje za hranom i da dulje ostanete siti, što znači da je manja vjerojatnost da ćete grickati ili se prejedati. To ima puno veze s balansiranjem šećera u krvi i osjetljivosti na inzulin - održavajte inzulin uravnoteženim i manja je vjerojatnost da ćete taložiti masti. Glavni način održavanja šećera u krvi stabilnim je smanjenje unosa šećera i ugljikohidrata. Moram naglasiti da su promjene u prehrani ipak najvažnije. Ne možete samo uzeti jabučni ocat i jesti što vam se sviđa, nadajući se da će djelovati kao čarobna pilula za mršavljenje", komentirala je za The Sun dijetetičarka Sarah Flower.

Iako su rezultati potonje studije obećavajući, vrijedi napomenuti da je provedena na samo 12 sudionika, kao i da oni nisu bili pretili.

"Još uvijek nije potvrđena veza između jabučnog octa i gubitka težine jer se većina studija provodi samo s malim brojem sudionika. Važno je da ljudi koji žele smršavjeti shvate da jabučni ocat nije brzo rješenje za mršavljenje i da će do gubitka težine doći samo ako ostvarujete kalorijski deficit i istovremeno se uravnoteženo hranite", poručio je stručnjak za prehranu Vic Copin.

Pročitajte više