Svježe cvijeće ima odličan utjecaj na vaše zdravlje, tvrde stručnjaci

Foto: Instagram

RAZMISLITE o ključnim trenucima svog života. Cvijeće je dio većine svih tih posebnih prigoda. Valentinovo, rođendani, mature, obljetnice, vjenčanja, pa čak i ako ste nekada bili hospitalizirani - vjerojatno ste dobili buket cvijeća. To je univerzalan poklon koji instantno podiže raspoloženje i čini da se zbog njega osjećate posebno. Zato ne čudi što ga ponekad poklonimo i samima sebi.

No čini se da to nesvjesno radimo i zato što cvijeće ima blagonaklon utjecaj na naše zdravlje. Barem tako tvrdi istraživanje koje je provelo Američko društvo za znanost o hortikulturi, a kojim su obuhvatili 90 ljudi koji su bili hospitalizirani zbog različitih bolesti.

Pacijenti su bili podijeljeni u dvije vrste soba: jedne su imale cvijeće i drugo bilje, dok ih u drugima nije bilo.

Rezultati istraživanja pokazali su da su oni pacijenti koji su bili okruženi cvijećem imali niži krvni tlak, mirnije otkucaje srca, manje su osjećali bol, tjeskobu i umor te su se općenito bolje osjećali nego osobe koje u svojim sobama nisu imale cvijeće, prenosi Cosmopolitan.

Naravno, ne bismo se trebali oslanjati samo na cvijeće kao oblik terapije ili čak razmišljati o njemu kao o lijeku za ono kroz što prolazimo, ali čini se da svakako ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje.

 

Pročitajte više