Talijanska, kineska ili meksička? Istraživanje otkriva koja kuhinja je najkaloričnija

Foto: EPA-EFE

NAKON napornog dana smo preumorni za kuhanje pa odlučimo nešto pojesti vani, a GolfSupport.com odlučio je istražiti koja je kuhinja najkaloričnija. 

Na prva tri mjesta su talijanska, meksička i japanska kuhinja.

Talijanska kuhinja u prosjeku sadrži 743 kalorije po jelu, a u vrhu je i po pitanju hrane s najvišim prosječnim udjelom masti (43 grama). Po pitanju udjela šećera je na četvrtom mjestu s 12.6 grama.

Meksička kuhinja je na drugom mjestu s 586 kalorija po jelu. Prosječno jelo sadrži 27.6 grama masti te 7.6 grama šećera. 

Treće mjesto zauzima japanska kuhinja s 576 kalorija po jelu i iznenađujuće visokim udjelom šećera od 13 grama u prosjeku. Međutim, ova kuhinja sadrži najmanji udio masti od 16.6 grama.

Najkaloričnija jela

Pad Thai smatra se najkaloričnijim jelom s 1004 kalorije. Udio masti u ovom jelu je 45 grama, te sadrži i 24 grama šećera.

Za njim ne zaostaju previše ni tacosi sa 792 kalorije, 44 grama masti i 8 grama šećera.

U top tri je i sladoled sa 780 kalorija, 69 grama masti i 32 grama šećera.

Niskokalorične kuhinje

Najmanje kalorija sadrži indijska hrana s prosjekom od 357 kalorija po jelu. Ima i nizak udio šećera (7.3 grama), ali s prosječnih 18.6 grama masti je u top 5 najmasnijih kuhinja. 

Slijedi španjolska kuhinja koja ima 364 kalorije po jelu, 14.6 grama masti i 9 grama šećera te grčka kuhinja s 364 kalorije, 17.3 grama masti i 9.3 grama šećera. 

Niskokalorična jela

Tom Yum, začinjena i kisela tajlandska juha slovi za najmanje kalorično jelo. Ima svega 90 kalorija, gram masti i gram šećera. 

Na drugom mjestu je gazpacho, španjolska hladna juha od rajčice s povrćem, sa 126 kalorija i gramom masti, ali 18 grama šećera. Na koncu, tu je i baklava s 224 kalorije po obroku te 13 grama šećera i 12 grama masti.

Meksička kuhinja je na drugom mjestu najkaloričnijih pa ne čudi da je njihova projekcija pretilosti za 2021. bila najviša i obuhvatila 28.9 posto populacije. Slijede Grčka s 24.9 posto i Španjolska s 23.8 posto.

Dok je japanska kuhinja jedna od najkaloričnijih, razina pretilosti u toj zemlji je među najnižima sa svega 4.3 posto. To jasno govori da je doista važno sve konzumirati, ali u umjerenim količinama. 

Pročitajte više