Toplinska iscrpljenost ili umor? Liječnici otkrivaju kako prepoznati o čemu je riječ

Foto: Pexels

BILO da ste na odmoru ili se izležavate kod kuće, normalno je da tijekom vrućih dana osjetite potrebu za poslijepodnevnim drijemanjem. Ali kako možete znati je li pospanost posljedica umora ili toplinske iscrpljenosti? Doktori imaju odgovor.

Što je toplinska iscrpljenost?

"Produljena izloženost vrućini može uzrokovati iscrpljenost. To je odgovor tijela na pretjerani gubitak vode i soli. Simptome mogu karakterizirati jako znojenje, ubrzano disanje, glavobolja, visoka temperatura, mučnina, ubrzan i slab puls, ošamućenost, osjećaj umora i toplinski grčevi", kaže dr. Preethi Daniel za Daily Mail.

Starije osobe, bebe, djeca i oni s kroničnim bolestima imaju mnogo veću vjerojatnost da će razviti toplinsku iscrpljenost. Iako ovo stanje nije opasno po život, iscrpljenost toplinom znak je upozorenja da se morate odmah ohladiti kako biste spriječili napredovanje do toplinskog udara.

"Uklonite svu nepotrebnu odjeću, lezite i podignite stopala tako da budu iznad razine srca i pijte puno vode", savjetuje dr. Luke Powles.

Ako se ne počnete hladiti nakon 30 minuta, potražite liječničku pomoć jer možda imate toplinski udar.

Koja je razlika između toplinske iscrpljenosti i umora?

Toplinska iscrpljenost je izravna posljedica provođenja previše vremena na suncu i često podiže tjelesnu temperaturu iznad 38 stupnjeva Celzijevih, što nije slučaj kod umora, koji mogu uzrokovati čimbenici stila života, poput poremećaja spavanja, alkohola i loše prehrane.

"Ako imate nedostatak energije ili bolove, smatrajte to umorom. Ali ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma, to bi mogla biti iscrpljenost toplinom", dodala je dr. Daniel.

Što je toplinski udar?

"Toplinski udar je rezultat pregrijavanja. Naša unutarnja temperatura raste i stvara zbunjenost, pospanost i može dovesti do napadaja", pojašnjava dr. Daniel.

Za razliku od iscrpljenosti toplinom, ovo stanje je puno ozbiljnije i može uzrokovati zbunjenost, delirij, napadaje i gubitak svijesti. Zato se toplinski udar treba tretirati kao hitan slučaj, dok kod toplinske iscrpljenosti osobu treba ohladiti.

Pročitajte više