Trenirajte s girjama: Teretana u vlastitom domu

Foto: 123rf

ULASKOM u novu godinu ljudi su skloni promjenama. Vrijeme za promjene u načinu treniranja uvijek su dobrodošle. Razlog je što tijelo najbolje reagira u slučajevima kada izvodi nove pokrete koji su pod različitim opterećenjima.

Radi prilagodbe novom pokretu uključene mišićne skupine reagiraju intenzivnije u odnosu na već poznate pokrete. Također, različite varijacije treninga iste mišićne skupine na drugačiji način opterećuju mišić. Promjene u opterećenju dovode mišić u neočekivano stanje, koje, samim time, izaziva reakciju.

S ciljem razbijanja monotonije vezane uz rutinu vašeg treninga savjetujemo vam da se okušate u treningu s girjama, naravno ako takva vrsta treninga ne ulazi u već postojeću rutinu treniranja.

Girja, poznata i kao rusko zvono, željezni je uteg s ručkom. Naziv rusko zvono dolazi iz razloga što se girja koristila u svrhu kondicionalnih treninga ruske vojske. U današnje vrijeme velik broj rekreativaca koristi je u svrhe funkcionalnog treninga. Vježbe girjama temelje se na principu brzog trzaja, izbačaja te nabačaja, a sport dizanja girja dio je nacionalne ruske kulture. Istodobno odrađen kondicijski i trening snage, može li bolje?

 Trening s girjama omogućuje kombinaciju različitih pokreta koji su povezani u jednu izvedbu. Na taj način prilikom jedne vježbe možemo uključiti više mišićnih skupina, pri čemu nam je potreban kraći vremenski period treniranja.

 U odnosu na klasični trening s utezima, funkcionalan trening girjama u istom vremenskom periodu bilježi veći utrošak energije.

 Obzirom na veliki broj mogućih vježbi i mogućnosti kreiranja različitih pokreta u vježbu, omogućen je kvalitetan mišićni napredak.

 Važno je napomenuti kako su prilikom izvođenja vježbi uključeni stabilizatori tijela.

 Zbog brojnih mogućnosti izvedbi vježbi svaki vas trening u potpunosti može zaokupiti.

Prilikom izvedbe vježbi budite vrlo pažljivi. Nepravilan, a osobito ako je i nagli pokret, može izazvat negativne posljedice poput ozljeda i istegnuća.

Za početak predlažemo kratki trening cijeloga tijela. 

Pročitajte više