Učinkovita dijeta koja traje samo 15 dana, a garantira brzo skidanje kilograma

Foto: Pexels

MEDICINSKA dijeta prvi se put pojavila još 1970-ih godina, a temelji se na popularnoj knjizi pod nazivom The Complete Scarsdale Medical Diet američkog kardiologa Hermana Tarnowera. Ova dijeta bazira se na unosu samo 1000 kalorija dnevno bez obzira na spol, težinu ili razinu aktivnosti. Tako radikalno smanjene unosa dnevnog broja kalorija, pokazuju istraživanja, dovode do brzog gubitka kilograma, i to čak 15 kilograma manje u samo 15 dana.

Kako donosi Healthline, medicinska dijeta naziv je dobila jer se nekada prvenstveno primjenjivala kod srčanih bolesnika koji su prije operacije trebali smršavjeti nekoliko kilograma a da pritom ne izgube na snazi. Jelovnik se bazira na niskom unosu kalorija, ugljikohidrata i masti te povećanom unosu proteina zbog čega je tijelo ''primorano'' posegnuti za masnim zalihama kako bi zadovoljilo potrebu za energijom. Preciznije, medicinska dijeta se bazira na visokom unosu proteina, od čak 43 posto, 22.5 posto od toga odlazi na masti i 34.5 posto na ugljikohidrate.

Ovo je ujedno jedna od najbržih dijeta koja se može provoditi i manje od 15 dana, ovisno o tome koliko je kilograma potrebno izgubiti. Važno je jedino slijediti petodnevni jelovnik medicinske dijete koji se ponavlja.

Namirnice koje je dozvoljeno konzumirati tijekom ove dijete jesu sirovo povrće bez škroba, gotovo sve voće s visokim udjelom vode, pšenica i žitarice, meso, perad i riba, mliječni proizvodi s niskim udjelom masnoće te orašasti plodovi. Kada je riječ o pićima, dozvoljeno je konzumirati vodu, nezaslađenu kavu ili čaj te druga pića koja u sebi ne sadrže šećer.

Pročitajte više