Vegani su najzdraviji i mogli bi nas sve nadživjeti, kaže istraživanje

Foto: 123RF

MOŽDA se rugate osobi koja naručuje veganski meni, ali ona bi vas mogla nadživjeti. Barem ako je suditi prema rezultatima novog istraživanja.

Ovoga puta nije vijest da će nejedenje mesa produžiti život jer su neka istraživanja pronašla poveznicu između prehrane na bazi namirnica biljnog porijekla i smanjenog rizika od raka, srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka. 

Posljednje istraživanje, objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition, proučavalo je kako različite dijete utječu na biomarkere poput antioksidansa kao što su karotenoidi. Otkriveno je da vegani imaju najviše antioksidansa u tijelu, vjerojatno zato što jedu više voća i povrća. 

Istraživanje je obuhvatilo 840 osoba s pet različitih stilova prehrane: vegane (ne jedu namirnice životinjskog porijekla), lakto-ovo vegetarijance (dopušteni su jaja i mliječni proizvodi), pesco vegetarijance (jedu ribu, ali ne meso), polu vegetarijance (meso konzumiraju manje od jednom tjedno, ali više od jednom mjesečno) i mesojede.

Sudionici istraživanja dali su uzorke krvi, mokraće i masti pa su znanstvenici proučavali razinu antioksidansa, zasićenih i nezasićenih masnoća te vitamina.

Ispostavilo se da vegani imaju najviše karotenoida, ali i izoflavona i enterolaktona, spoja koji može smanjiti upalu. Veće razine kroničnih upala povezuju se s nizom bolesti, između ostalog i rakom.

Vegani su u tijelu imali i najviše omega-3 masnih kiselina, što je iznenađenje jer se ova tvar obično povezuje s konzumacijom ribe. Međutim, omega-3 masnim kiselinama obiluju i orasi, sjemenke lana i chia sjemenke. Vegetarijanci su imali slične biomarkere, a rezultati polu vegetarijanaca i mesojeda se nisu bitno razlikovali.

Naravno, ovo ne znači da morate prestati jesti meso ako želite živjeti dulje, ali svakako možete uključiti više voća i povrća u svoju prehranu.

Pročitajte više