VIDEO Prije nego što odlučite početi mršavjeti, ovo morate naučiti

Foto, Video: Mislav Pislak, 123RF

MRŠAVLJENJE je jedna od najpretraživanijih tema na internetskim tražilicama. Ljudi traže provjerene i učinkovite metode, istražuju kako pratiti unos kalorija, kada, kako i što jesti, a pritom topiti kilograme i salo. 

Ono što je za početak najvažnije jest razumjeti samu definiciju kalorije. Prema definiciji, mjerna jedinica za energiju, (kilo)kalorija označava količinu energije koju je potrebno uložiti da bi se temperatura kilograma vode povećala za 1°C.

“Imajući to na umu, jasno je kako kalorija jest kalorija, neovisno potječe li energija iz masti, ugljikohidrata ili proteina”, pojasnio je magistar nutricionizma Luka Bashota s portala Nutricionizam.hr.

Jasno je da kilograme nakupljamo kada smo u kalorijskom suficitu, odnosno kada unosimo u tijelo više kalorija nego što ih trošimo.

“Naravno, jednostavnije je do suficita doći konzumacijom čipsa, keksa i sokova nego konzumacijom nezaslađenog čaja, poriluka i kuhanog krumpira, ali to je potpuno drugi par čarapa koji ne mijenja zakone fizike. Iako su kalorije glavne odrednice promjena tjelesnog sastava, nemojte zaboraviti kako je prehrana više od kalorija. Prehrana je više i od makronutrijenata”, dodaje Bashota koji nam je u suradnji s OrlandoFitom sve detaljnije pojasnio u videu.

Pročitajte više