Vikend-dijetom možete izgubiti i do dva kilograma u mjesec dana

Foto: 123RF

VIKEND-DIJETE, kao što im i ime samo govori, jednostavne su jer prehranu treba kontrolirati samo dan ili dva. Ne gubi se mnogo kilograma, ali se može oblikovati tijelo ako se dijeta primjenjuje redovito, ističu dijetetičari.

Vikend-dijeta ne provodi se samo jedan vikend nego tijekom duljeg perioda subotom i nedjeljom, čime se u prosjeku gube dva kilograma u mjesec dana, što je jedna od najzdravijih opcija mršavljenja. Nije rigorozna pa je prihvatljiva osobama koje ne mogu na dulji rok provoditi određeni režim prehrane. 

U subotu ujutro popijte natašte sok od jedne naranče ili grejpa ili limunadu bez šećera. Za doručak pojedite dvije šnite dvopeka ili kašu od integralnih žitarica. 

Za ručak se jede zelena salata u neograničenim količinama začinjena limunovim sokom i s malo maslinova ulja. U salatu možete dodati rajčicu i šnitu integralnog kruha narezanog na kockice. 

Međuobrok se sastoji od tanjura naribanog sirovog povrća poput celera, mrkve, cikle i svježih krastavaca začinjenih limunovim sokom i s malo maslinovog ulja. 

Za večeru pojedite šnitu integralnog dvopeka s malo posne šunke. Tijekom dana pijte najmanje dvije litre vode ili nezaslađenog biljnog čaja. 

U nedjelju natašte popijte čašu tople vode s limunom jer će potaknuti izmjenu štetnih tvari i ubrzati probavu. Za doručak pojedite dvije tanke šnite integralnog kruha ili dvopeka i nemasni jogurt. 

Prije ručka neko voće, najbolje jabuku. Za ručak skuhajte 300 grama cvjetače, brokule ili kupusa, a može i kombinacija ovog povrća s jednim do dva krumpira. Začinite malo s maslinovim uljem, soli i paprom.

Za međuobrok pojedite voćku ili popijte svježe iscijeđen sok naranče ili  grejpa. Večerajte bistru juhu sa što više povrća. Tijekom dana ne zaboravite piti puno tekućine. 

Pročitajte više