Vjerujete li i vi u ove zablude o soji?

Foto: 123rf

O SOJI smo godinama slušali i čitali oprečne priče pa bi bio red rasvijetliti činjenice i objasniti zašto su neke informacije o soji čisti mit u kojeg bismo trebali prestati vjerovati.

Nekoliko istraživanja koja su provedena ranih 90-ih godina prošlog stoljeća otkrilo je da su azijske žene koje su jele puno soje smanjile rizik od raka dojke.

Zatim je jedno manje istraživanje iz 1996. godine pokazalo mogući porast rizika od raka, baš zbog konzumacije soje, da bi ponovno istraživanje na tu temu, provedeno tijekom 2000-ih, opet vratilo lopticu na početku kazavši da soja ipak nije loša te da doista može smanjiti rizik od raka te poboljšati zdravlje oboljelih od karcinoma.

Potom je istraživanje iz 2006. godine otkrilo da je jedenje soje dobro za zdravlje kardiovaskularnog sustava, da bi opet 2017. godine došli do oprečnih informacija koje sad kažu da proteini iz soje ipak ne mogu toliko utjecati na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, iako su taj zaključak upakirali u činjenicu da za to još uvijek ne postoje kvalitetni nalazi.

No, unatoč ovim informacijama ostaje činjenica da je soja djelomično postala omražena, iako ne postoje nikakve informacije o njenim stvarnim negativnim posljedicama, pogotovo ako je konzumirate umjereno.



Osim što je vole vegetarijanci, jer je dobra zamjena za meso, s obzirom na to da ima puno proteina i znatno manje kalorija, često je jedu i oni koji žele smršavjeti i zato stručnjaci vole istaknuti da je i s tom namjerom trebamo jesti umjereno. Pod tim se misli na ne više od dvije do četiri porcije dnevno, a po tome se soja ne razlikuje od drugih namirnica, jer zdrava prehrana nalaže umjerenost u svemu.

Vrijeme je stoga da se o soji počne razmišljati kao svim ostalim zdravim namirnicama te da se ovi mitovi rasvijetle zauvijek:

Soja ne povećava rizik od nastanka raka dojke

Kao što je već spomenuto u nizu istraživanja, od soje ne nastaje rak niti ga ona pospješuje. Štoviše, znanstvenici radije staju na stranu rezultata u kojima je dokazano da soja dobro utječe upravo na ljude koji već imaju rak jer ublažava simptome, odnosno pomaže organizmu pri izlječenju te je sigurna za konzumaciju.

Soja utječe na neplodnost

"Još jedan čest mit o soji je onaj da utječe na neplodnost, što su znanstvenici svojedobno povezivali s neplodnošću miševa, no ta je teza danas prilično slaba jer većina drugih istraživanja zapravo sugerira da jedenje umjerenih količina soje može biti korisno za plodnost", kaže znanstvenica Elizabeth Shaw. To potvrđuje i jedno dugoročno istraživanje Nurses’ Health Study II koje je pokazalo da su žene koje su jele veće količine životinjskih proteina imale veću vjerojatnost za nastavak problema s plodnosti. "Istraživači su zaključili da bi žene trebale jesti više zdravih namirnica punih proteina iz biljnog izvora poput graha, slanutka i soje jer će njima samo poboljšati plodnost", kaže Shaw.

Muškarcima od soje rastu grudi

Ovaj je mit potaknulo nekoliko poznatih slučajeva muškaraca kojima grudi doista jesu narasle, no riječ je o 19-godišnjem veganu koji je konzumirao 12 do 20 porcija soje dnevno, a drugi je bio 60-godišnji čovjek koji je pio tri litre sojinog mlijeka dnevno. Dakle, to baš nije tipična doza da bi je se smatralo dokazom kako od soje rastu grudi, jer se, ponovimo, ionako preporučuje umjerena konzumacija kao i sa svim ostalim zdravim i nezdravim namirnicama, što je potvrđeno i istraživanjem u kojem je dokazano da soja u normalnim količinama ne utječe na muške hormone.

Pročitajte više