Zašto je boks idealan sport za tijelo i duh

Foto: 123RF

OVAJ sport osim što je dobar za naše tijelo dobar je i za naš um. 
 
Da je boks odličan izbor za postizanje veće mentalne snage, te da pomaže u borbi sa stresom i depresijom, otkrila je instruktorica boksa Tanya Morgan za Harper’s Bazaar. Uz to, boks je sjajan izbor za rekreaciju budući da obuhvaća vježbe snage, kao i kardio vježbe, ali koristi za naš um su još i veće.
 
Pomaže nam da se isključimo i zaboravimo na obaveze
 
Budući da boks zahtijeva veliku koncentraciju dok ga prakticiramo, u potpunosti se moramo isključiti i zaboraviti na obaveze. Boks je brz i fizički zahtjevan sport, zbog toga nam ostavlja malo mjesta da mislimo na stres, obaveze i probleme. 
 
Potiče proizvodnju endorfina
 
Boks potiče proizvodnju hormona sreće. Dok udaramo u vreću proizvodi se endorfin zbog kojeg se osjećamo bolje, a također otpuštamo i napetost iz mišića koja se skuplja zbog stresa na poslu ili u nekom drugom negativnom okruženju.
 
Dobar je motivator
 
Boks je sport koji u većini slučajeva uključuje dvije osobe. To što ćete se boriti s još jednom osobom dodatan je poticaj da se motivirate za vježbanje, a međusobna podrška će vas dodatno motivirati i inspirirati pa je sigurno da ćete se osjećati manje usamljeno.
 
Bolje ćete upoznati sebe
 
Boks je sjajan način da upoznate sebe. Tijekom treninga shvatit ćete kako vaš mozak funkcionira dok boksate. Pomaže nam i da ojačamo koncentraciju. Boks zahtijeva i određenu strategiju, a ne samo nekontrolirane udarce, upravo zbog toga  kroz prakticiranje boksa bolje upoznajemo sami sebe i stvaramo vlastite kombinacije udaraca, poput svojevrsne koreografije. Ali i poboljšavamo reflekse.
 
Jača nam samopouzdanje
 
Ovaj sport je i sjajan način da iz sebe izbacimo sve nesigurnosti i strahove. Vježbanjem boksa otpuštamo negativne osjećaje pa se osjećamo snažnije i hrabrije. Princ Harry je izjavio da mu je boks pomogao da preboli majčinu smrt. 
 
Pomaže nam da kontroliramo bijes
 
Udaranje u vreću pomaže da ispustimo ljutnju i stres. Boksanjem ćete na jedan dobar način izbaciti sve frustracije i pomoći tijelu da se riješi napetosti koja se stvara zbog stresa i bijesa. Uz njega je lakše prebroditi negativne osjećaje i podsjetiti se zašto je toliko važno da pazimo i na svoje mentalno zdravlje.

Pročitajte više