Želite izbaciti ugljikohidrate iz prehrane? Nutricionisti kažu da je to loša ideja

Foto: Shutterstock

MNOGI su uvjereni da je izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane ključ mršavljenja. Osobito tijekom ljeta kad pojedinci, koji nisu dotad postigli formu kakvu žele, traže jednostavne i brze rezultate.

Zašto onda stručnjaci za prehranu upozoravaju da dvaput razmislite prije nego što pokušate ukinuti ugljikohidrate iz prehrane? Kao jedan od tri makronutrijenta (uz proteine i masti), ugljikohidrati se dijele na dvije kategorije: jednostavne (ili rafinirane) i složene.

"Rafinirani ugljikohidrati, poput kruha i tjestenine, probavljaju se nevjerojatno brzo i to uzrokuje skokove šećera u krvi", kaže Melissa Snover, registrirana nutricionistica. "Složeni su ugljikohidrati bogati vlaknima, poput povrća, voća, kruha od cjelovitog zrna i tjestenine od cjelovitog zrna."

Zašto su nam potrebni ugljikohidrati u prehrani?

Uz toliko obmanjujućih poruka o ugljikohidratima, lako je na njih gledati u negativnom svjetlu. No ugljikohidrati zapravo igraju važnu ulogu u uravnoteženoj prehrani.

"Cjelovite, neprerađene vrste ugljikohidrata kvalitetniji su izvor energije za naše tijelo i primarni izvor energije za naš mozak", kaže nutricionistica Alona Pulde. "Vlakna u takvim namirnicama stabiliziraju šećer u krvi, a također pomažu eliminirati višak hormona, kolesterola i dodatnih toksina iz našeg tijela."

Jednostavni ugljikohidrati, s druge strane, općenito nude mnogo manje nutritivnih prednosti, napominje Pulde. Drugim riječima, nisu svi ugljikohidrati jednaki. "Prerađeni, bezvrijedni ugljikohidrati, kao što su kolači, peciva, bijeli kruh, slatkiši i gazirana pića, lišeni su vlakana i umjesto toga su puni kalorija, masti i šećera", kaže Pulde.

Zašto ne biste trebali izbaciti ugljikohidrate iz prehrane?

"Izbjegavanje ugljikohidrata zapravo može prouzrokovati štetu tijelu jer je održavanje uravnotežene prehrane, čiji su ugljikohidrati nezaobilazan dio, ključno za zdravlje i održavanje optimalne tjelesne težine", kaže Snover.

Umjesto toga, ona predlaže da je bolje povećati unos složenih ugljikohidrata bogatih vlaknima: "Budući da nam ova vrsta ugljikohidrata pomaže da dulje zadržimo sitost, teoretski bismo trebali i manje jesti – što može pomoći u kontroli unesenih kalorija." Pulde dodaje: "Kada ograničavamo unos ugljikohidrata, lišavamo svoje tijelo goriva koje mu je potrebno za razvoj i možemo doživjeti nuspojave kao što su glavobolja, grčevi u mišićima, umor i zatvor, između ostalog."

Složeni ugljikohidrati osiguravaju ravnomjerno oslobađanje energije

To može biti korisno kada razmatramo našu prehranu u cjelini. "Kad stabiliziramo šećer u krvi i održavamo sitost, dulje se osjećamo siti i manja je vjerojatnost da ćemo se trpati praznim kalorijama između obroka", kaže Pulde.

Nijedna hrana nije sama po sebi loša i u redu je da uživate u onome što volite - ali umjerenost i općenita usmjerenost na unos raznolike i dobro izbalansirane prehrane ključna je za zdravlje i vitak izgled, kako piše The Independent.

Pročitajte više