Želite se zdravije hraniti? Ovo su osnove koje morate svladati

AKO spadate među ljude koji traže načine da poprave zdravlje, znate da je prvi korak početi se zdravo hraniti. No u hrpi informacija, terminologije, dijeta i drugog, prilično je izazovno razumjeti što to doista znači.

Najbolje je krenuti od osnova. Kad njih svladate, bit će jednostavno držati se ispravnog puta.

1. Dodajte voće i povrće svakom obroku

“Neka vaša prehrana obiluje voćem i povrćem”, izjava je koju ste čuli stotinu puta. No to je često jednostavno reći, ali ne i provesti u djelo. Kad sljedeći put budete u kupnji namirnica, sjetite se fraze “Važno je jesti u duginim bojama”.

Kad je riječ o voću i povrću, upravo se time trebate voditi, kažu stručnjaci za časopis Men’s Health. Različite boje osiguravaju različite nutrijente. Točnije, opskrbit će vaše tijelo antioksidansima koji su važan saveznik u borbi protiv upala i prevenciji bolesti. 

Neka voće i povrće budu dio svakog vašeg obroka i užine. Zvuči pretjerano, ali ne bi trebalo biti. U zobenu kašu za doručak možete dodati borovnice. Za užinu pojedite jabuku sa žlicom maslaca od kikirikija. Uz ručak si priuštite salatu od zelenog povrća. Poslijepodnevna užina neka bude mrkva, a za večeru uvijek pojedite povrće kuhano na pari.

Bit će dana kad vam se neće dati jesti povrće. Tada ga možete smiksati s jogurtom, sjemenkama, bananama i medom u smoothie.

2. Prihvatite cjelovite žitarice 

Cjelovite znači neprocesirane. Vlakna iz cjelovitih žitarica imaju cijeli niz prednosti: poboljšavaju zdravlje srca, smanjuju krvni tlak, pomažu u mršavljenju i održavanju težine. 

Muškarcima u dobi između 14 i 50 godina preporučuje se da pojedu 38 grama vlakana u danu. Prosječno jedu samo 15 grama. 

3. Ne bojte se masti

Desetljećima se govori da je mast loša. Problem je to što smo mast zamijenili šećerom. Sada stručnjaci govore da postoje zdrave masti koje su zapravo dobre za organizam. 

Zdrave masti moguće je pronaći u maslinovom ulju, avokadu i ribi. Neka te namirnice postanu dio vaše prehrane. Dobre su za vaš mozak, srce, ali i struk.

Dodajte maslac od kikirikija jutarnjoj kaši ili pripremite palačinke od cjelovitih žitarica. Za večeru pripremite lososa i, najvažnije, ne bojte se počastiti kuglicom sladoleda ako osjetite potrebu.

Pročitajte više