Žena čistila akvarij pa se zarazila rijetkom bakterijom opasnom po život

Foto: 123RF

VJERUJE se da je žena iz Marylanda prva u svijetu koja je oboljela od melioidoze, po život opasne infekcije koju uzrokuje Burkholderia pseudomallei, zarazivši se tijekom čišćenja vlastitog slatkovodnog akvarija ispunjenog uvezenim tropskim ribama, objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

56-godišnja žena hospitalizirana je još 2019. nakon što se zarazila tom rijetkom bakterijom u SAD-u, stoji u novom izvješću objavljenom ovog mjeseca u CDC-ovom časopisu Emerging Infectoral Diseases.

Ova infekcija obično se može skupiti samo u tropskim područjima, osobito u južnoj Aziji i Australiji, a kad se takvi slučajevi otkriju u drugim dijelovima svijeta, obično se povezuju s ljudima koji su putovali u inozemstvo, navodi New York Post.

Međutim, ova žena nikad nije putovala izvan SAD-a. Prema izvješću, žena je primljena u bolnicu zbog temperature, kašlja i boli u prsima. Liječili su je tri tjedna, a antibiotike je pila više od četiri mjeseca, sve dok se konačno nije riješila infekcije. 

Istraga je otkrila je njezin akvarij sadržavao iste bakterije koje su pronađene u njenom tijelu. U jednoj maloprodajnoj trgovini kupila je dva akvarija u srpnju 2019., kao i devet riba. Mjesec dana kasnije, u kolovozu, gurnula je šake u vodu i šljunak kako bi očistila akvarij, a onda joj je pozlilo.

Šest riba iz akvarija je uginulo od kolovoza do studenog 2019., ali nije bilo odmah jasno je li bakterija imala ulogu. 

Stručnjaci upozoravaju da se melioidoza može pokupiti unošenjem kontaminirane vode i tla ili izravnim kontaktom sa zagađenom vodom ili zemljom kroz posjekotine ili ogrebotine. Bolest je otkrivena i u Georgiji, Kansasu, Teksasu i Minnesoti. Ni jedan od ta četiri pacijenta, uključujući 4-godišnju djevojčicu iz Teksasa, nije putovao u inozemstvo, a istražitelji još uvijek pokušavaju utvrditi uzrok tih slučajeva.

U priopćenju se navodi da "CDC vjeruje da je najvjerojatniji uzrok uvozni proizvod (poput hrane ili pića, proizvoda za osobnu njegu ili čišćenje ili lijekova) ili sastojak jedne od tih vrsta proizvoda".

Prema CDC-u, simptomi zaraze mogu uključivati ​​kašalj i otežano disanje, umor, mučninu, povraćanje, povremenu groznicu i osip na tijelu. Čimbenici rizika za razvoj bolesti uključuju dijabetes, bolest jetre ili bubrega, kroničnu bolest pluća, rak ili druga stanja koja slabe imunološki sustav.

Pročitajte više