Adventski kalendar recepata: Šape, kolačići koji mirišu na djetinjstvo

Foto: Shutterstock

DESETI je dan našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine. Danas su na redu šape, prhki kolačići s orasima koji se tradicionalno peku za božićne i novogodišnje blagdane.

Šape s orasima ili medvjeđe šape su kolač koji se već generacijama priprema u mnogim hrvatskim domovima, ali i šire, u božićno vrijeme. Popularne su diljem Balkana, posebno na sjeveru Hrvatske i u Slavoniji, a u božićno i novogodišnje vrijeme često se prave i u Bosni.

Nalik na medvjeđu šapu

Ime su dobile jer izgledom podsjećaju na medvjeđu šapu, a sve zahvaljujući kalupu u kojem se peku. Mogu se raditi i s maslacem, no prave, tradicionalne šape rade se od svinjske masti koja im daje poseban okus. Tu su još i neizostavni mljeveni orasi (zato se zovu i šape s orasima), kao i šećer i vanilin šećer u koji se šape kasnije valjaju.

Dobra vijest za sve amatere u kuhinji je ta da su šape vrlo jednostavne za pripremu i brzo su gotove. Morate pomiješati svega šest sastojaka - mljevene orahe, svinjsku mast, jedno jaje, šećer, oštro brašno i malo sode bikarbone. Kada tijesto umijesite, od njega formirate kuglice i stavite ih u kalupe, a zatim pečete.

Šape se ispeku vrlo brzo, za svega 15 minuta, a nakon što se ohlade treba ih uvaljati u mješavinu šećera u prahu i vanilin šećera. Slično kao i brojni drugi prhki kolačići, i šape su najbolje drugi dan, nakon što malo odstoje, a u nastavku pronađite recept ako ih planirate raditi ovih blagdana.

Recept za šape

Pročitajte više