Ana Roš, prva Slovenka s 3 Michelinove zvjezdice i treća najbolja chefica na svijetu

Foto: FB/JAZ by Ana Roš

U NOĆI na utorak, oko pola četiri po našem vremenu, u Meksiku se održalo proglašenje 100 najboljih chefova na svijetu za 2023. godinu, čiji ste prijenos mogli uživo pratiti na Index Foodu. Riječ je o izboru The Best Chef, a najboljim chefom na svijetu proglašen je Španjolac Dabiz Muñoz. Na drugom mjestu je također Španjolac Albert Adria, dok je na trećem Slovenka Ana Roš.

Prve godine održavanja ovog izbora, 2017., na ovoj je listi bila 72., 2019. godine je zasjela na 37. mjesto, na 18. mjestu završila je 2020. godine, a 2021. na 7. mjestu. Prošle godine, 2022., bila je deveta najbolja chefica na svijetu.

>> Objavljena je lista najboljih chefova na svijetu, imamo imena svih 100

Ana Roš je slovenska kuharica, ljubiteljica sporta i putovanja, poliglotkinja i još mnogo toga. Diplomirala je međunarodne i diplomatske znanosti u Italiji. Samouka je kuharica, a svojom kuhinjom želi izraziti godišnja doba, lokalitet, ali i sebe, svoja putovanja i ženstvenost.

Kao samouka kuharica, Ana se ne drži nekog posebnog kulinarskog stila. Njezina se kuhinja čvrsto temelji na okolišu koji pruža sve proizvode i beskrajan izvor inspiracije. Karijeru u diplomaciji napustila je upravo zato da bi postala kuharica.

Njezina je kuhinja ekspresivna, intenzivna i neortodoksna, njezina je filozofija jednostavna - slijedi prirodu. Uzmite ono što sezona nudi, kombinirajte neočekivano, ne bojte se riskirati. Kada dođete u njen restoran, prvo pravilo je: pokušajte se opustiti, uživati i ostaviti po strani sve predrasude koje imate.

"Kako ja to vidim, kuhinja je simbioza 3 elementa: teritorija, sezone i osobnosti kuhara. Kuhanje je dosta slično slikanju - i ako mi oduzmete boje, nemam čime slikati. Ako stvarno želite doživjeti pravi izraz moje kuhinje, prepustite se toku i dopustite nam da vam poslužimo našu hranu, bez ograničenja", kaže.

Njen prvi projekt - Hiša Franko

Hiša Franko u Kobaridu svoje postojanje zahvaljuje tradiciji i lokalnom okruženju bujne doline Soče - surovom, udaljenom, ali prekrasnom - od koje zastaje dah. Smještena u podnožju visokih planina i uz smaragdnu rijeku, kuhinja Hiše Franko temelji se na onome što priroda nudi.

Restoran je usko povezan sa zajednicom sakupljača hrane, pastira, sirara, lovaca i ribara. To je područje koje obiluje pastrvama, jelenima, kozama, voćem i divljim biljkama koje svakodnevno unose u svoje tanjure. Prehrana u tim krajevima uvijek je bila bazirana na mliječnim i mesnim proizvodima, pa očekujte puno sira i svih njegovih nusproizvoda na jelovniku.

Novootvoreni restoran - Jaz

Sredinom listopada Ana Roš otvorila je svoj novi restoran u centru Ljubljane, imena Jaz (što bi na slovenskom značilo ja), koji je dio novootvorenog As Boutique Hotela. Kao i u Hiši Franko, i u Jazu posebnu pažnju obraća sezonskim namirnicama.

Prva slovenska chefica s tri Michelinove zvjezdice

U rujnu je njena Hiša Franko u Kobaridu dobila treću zvjezdicu i Ana Roš tada je postala prva slovenska chefica s tri Michelinove zvjezdice. "Kuhinja Ane Roš Stojan savršen je odraz njezine snažne, odlučne, otvorene i prijateljske osobnosti", stoji u Michelinovom vodiču.

>> NY Times: Kako je Ana Roš definirala nacionalnu kuhinju Slovenije

Pročitajte više