Cijeli internet gleda kako se u Africi spremaju burgeri od komaraca, u čemu je stvar?

Screenshot: YouTube

MOŽDA ste surfajući internetom već naletjeli na video pod nazivom "Mosquito Burgers from Africa". Ovaj je video prvi put objavljen 2012. godine, ali svako malo ponovno ispliva na površinu internetskog oceana zahvaljujući svojoj, blago rečeno, bizarnoj temi. U njemu se, naime, prikazuje izrada pljeskavica od - da, dobro ste pročitali, komaraca!

Komarci na tanjuru

Komentari i priče koje prate ovaj video tvrde kako su pljeskavice od komaraca nekoliko puta bogatije bjelančevinama od onih tradicionalnih goveđih. S obzirom na situaciju s glađu u Africi, ne čudi što je ova tema izazvala veliko zanimanje, a burger od komaraca postao neobičan heroj priče. Ali postavlja se pitanje - jesu li to stvarno komarci u videu ili se radi o nečemu drugome?

Da bismo shvatili o čemu se zapravo radi, potrebno je malo bolje proučiti priču. Prema onome što se tvrdi na internetu, stanovnici regije jezera Victoria u Africi svake godine ulove stotine tisuća komaraca, pretvore ih u pljeskavice i ispeku. Ove pljeskavice navodno okusom podsjećaju na ribu, a postale su neizostavan izvor proteina za stanovnike ovog područja. No, koliko je ova priča istinita?

Mušice ili komarci?

Nakon malo istraživanja čini se da pljeskavice od komaraca možda nisu ono što se na prvi pogled čini. Naime, vjerojatnije je kako se zapravo radi o nečemu što se zove kunga kolač. Kunga kolač je jelo koje se priprema u regiji Velikih afričkih jezera, posebno u zemljama koje okružuju jezero Malawi. Ali nije od komaraca, već od milijuna gusto stisnutih mušica.

S obzirom na to da su komarci poznati prijenosnici bolesti, kao što su malarija, Zika virus, groznica zapadnog Nila i Denga groznica, ova se verzija priče čini vjerodostojnijom, iako i dalje prilično bizarnom za naše zapadnjačke standarde prehrane.

Dok nekima priče o konzumiranju komaraca mogu zvučati kao slatka osveta za sve dosadne ugrize tijekom ljetnih mjeseci, čini se da je stvarnost ipak malo drugačija. Ne radi se o komarcima, već o mušicama. I, da, ovi kunga kolači bogati su bjelančevinama i jestivi, ali vjerojatno nisu ono što većina nas očekuje kada čuje riječ pljeskavica ili burger.

Bez obzira na to, fascinantno je što su sve ljudi spremni napraviti kako bi preživjeli u teškim uvjetima. Ako ništa drugo, ovaj nam video pruža malo uvida u tu stvarnost.

Pročitajte više