Domaće ukiseljene feferone mogu napraviti i totalni početnici u izradi zimnice

Foto: Index

TEŠKO nam je proći tržnicom a da makar krajičkom oka ne zamijetimo nešto što u istom trenutku baš nikako ne bismo smjeli kupiti. Danas su to bili slatki feferoni koji su nam, ukiseljeni, spas u mnogim situacijama preko zime - kad nemamo ništa drugo od kiseliša za pojesti uz grah, kad dođe ekipa pa se nareže domaćih kobasica ili kad radimo pizzu pa baš trebamo nešto ovakvo kao šlag na tortu, odnosno pizzu.

Kilogram slatkih feferona možete kupiti za 25 kuna, a količina je dovoljna za 3 do 4 veće staklenke, ovisi koliko su feferoni mali ili veliki te savitljivi. Čisto radi usporedbe, staklenka kupovnih košta minimalno 15 kuna, a i nikad ne znate što ćete dobiti. Kako bi ovi vaši ispali čak bolji od susjedinih, trebate pratiti par naših sto puta isprobanih savjeta.

1. Ne dajte se prevariti

Kad kupujete feferone na tržnici, nemojte da vam uvale one koji su ma i mrvicu natruli (to će pokvariti cijelu turu), ali ni one koji su lagano omekšali da se u staklenci ne pretvore u pire, što ne izgleda nimalo primamljivo. Birajte čvrste, cijele feferone sa zelenim peteljkama koje nisu suhe.

2. Operite ih od svih nečistoća

Kad feferone donesete doma, potopite ih u hladnu vodu (toplu nikako ne) i nemojte ostaviti tako satima jer nije potrebno. Ono što želite je da se maknu mrvice zemlje, listići s biljke koji su se zalijepili za plodove, kao i moguće travke koje su među feferonima završile za vrijeme branja.

Uz to, hladna voda će osvježiti feferone u slučaju da ste ih od tržnice do doma nosili u plastičnoj vrećici u kojoj se zbog nemogućnosti strujanja zraka mogu zagrijati.

3. Svaki probušite čačkalicom

Svaki oprani i ocijeđeni feferon negdje na sredini probušite čačkalicom. To radimo zato da i unutar papričice uđe tekućina s octom i da se riješimo što više zraka iz staklenke kako bi zimnica sigurno prezimila i dočekala čak i iduće ljeto (ako išta ostane).

4. Složite i začinite

U oprane staklenke poslažite feferone, i to tako da pripazite da ih ne lomite, pokušajte ih savinuti koliko ide. Dodajte papar u zrnu, ali i još neki začin koji vam se čini prikladan - lovorov list, sjemenke gorušice ili malo čilija (ako želite lagano zaljutiti blage feferone).

Staklenke morate zatvoriti novim čepovima jer kod onih starih, već korištenih, postoji mogućnost da su oštećeni ili imaju hrđave dijelove. Staklenke zatvaramo čim feferone prelijemo mješavinom s octom, dok je sve skroz vruće.

5. Spremite za dugo stajanje

Kako bi se stvorio vakuum u staklenci da bi mirno mogla dočekati zimu, pa i proljeće bez da se pokvari, potrebno je staklenke staviti u pećnicu ili "zakuhati" na štednjaku. Ako se odlučite za pećnicu, zagrijte je na 150 stupnjeva, ugasite pa odmah unutra stavite zatvorene staklenke i ostavite preko noći da se ohlade zajedno s pećnicom. 

Ako radite na štednjaku, u veliki lonac stavite staklenke, ulijte vode do 2/3 visine staklenki i zakuhajte. Čim krenu mjehurići, ugasite i ostavite da se sve zajedno ohladi u vodi. U oba slučaja ćete na kraju, kada se sve ohladi, vidjeti kako se sredina čepa, to jest poklopca, uvukla prema unutra. To znači da je sve ok i da staklenke možete preseliti u ostavu ili na neku policu na tamnijem mjestu koja nije direktno izložena suncu i spremne su za zimu.

Recept za ukiseljene feferone koji mi oduvijek koristimo možete pronaći na ovom linku.

Pročitajte više