Evo što Britanci preporučuju za pojesti svima koji dolaze u Hrvatsku

Foto: Shutterstock

OVA jela je britanski BBC preporučio čitateljima da kušaju kad posjete Hrvatsku. Zadržali su se na Dalmaciji i Istri, a njihove prijedloge prenosimo bez intervencija u sadržaj.

1. Crni rižoto

Priprema se od sipe ili lignje, maslinovog ulja, češnjaka, crnog vina i crnila od lignji, što daje intenzivan morski okus i crnu boju. Popularno na cijeloj hrvatskoj obali, ovo će vam jelo zacrniti usta i zube – ali vrijedi toga, pišu.

>> Recept: Crni rižot

2. Boškarin

Bijelo-sivi istarski volovi dugih rogova prava su delicija, stoji u BBC-jevom tekstu. Boškarin se poslužuje u vrhunskim restoranima i konobama na razne načine, uključujući i kao carpaccio, u umaku s tjesteninom ili njokima, kao salama ili odrezak i juha od repa boškarina.

3. Brudet

Ovaj ribarski gulaš potječe iz talijanske regije Marche, kažu Britanci o našem brudetu. Tradicionalno su ga ribari kuhali na otvorenoj vatri koristeći ulov od tog dana. U lonac bi dodali dovoljno octa da se varivo očuva nekoliko dana. Kao i Talijani, i primorski Hrvati u ovom jelu koriste pasiranu rajčicu, pišu u tekstu.

>> Recept: Brujet od jegulje

4. Buzara

Ovo jednostavno jelo od dagnji u vinskom temeljcu s češnjakom i krušnim mrvicama popularno je diljem hrvatske obale. Buzara znači "gulaš", a priprema se slično kao što Francuzi rade moules marinière.

5. Fritule

Uobičajena na jadranskoj obali, ova pržena peciva nalik na krafne razlikuju se od regije do regije - u smjesu mogu ići žumanjci, grožđice, naribana korica limuna ili naranče, pa čak i rakija ili rum. Tradicionalno se poslužuju tijekom praznika, popularni su i izazivaju veliku ovisnost pa ih obično možete pronaći i tijekom cijele godine.

>> Recept: Brze fritule

6. Fuži i pljukanci

Fuži su domaća tjestenina u obliku pera koja se pravi tako da se izrežu kvadratići veličine 5x5 cm i svaki komad omota oko drške drvene kuhače. Često se poslužuje s umakom od tartufa ili crvenim umacima poput govedine, boškarina, piletine, pijetla ili divljači. Istrani vole i pljukance, to je tjestenina koja oblikom podsjeća na mahune i njoke.

7. Istarski pršut

Dobar obrok često počinje s pladnjem pršuta i sira. Istarski pršut se pravi od oguljenog svinjskog buta koji se suho posoli morskom soli i začini prirodnim začinima poput papra i češnjaka, a ponekad i lovorom i ružmarinom.

Za razliku od južne primorske Hrvatske, gdje Dalmatinci pršut dime, Istrani svoje meso suše na zraku uz jaku sjevernu buru. Istarski pršut odležava najmanje 12 mjeseci, a ovisno o vremenskim uvjetima i do 18 mjeseci. Dobiveni proizvod ima posebnu aromu i umjereno slan okus koji se dobro slaže sa sirevima iz regije.

8. Malvazija i teran

Istarske prepoznatljive vinske sorte su malvazija i teran. Malvazija, lako pitko bijelo vino dobre mineralnosti s notama marelice i jabuke, odlično se slaže uz morska jela. Teran, robusni, crveni, dobro se slaže s mesnim jelima, uključujući boškarina i pršut.

9. Peka

Popularno u cijeloj Hrvatskoj, ovo nježno jelo od mesa i povrća naziva se i ispod čripnje – doslovno hrana koja se kuha ispod terakota ili željeznog poklopca na užarenoj žeravici. Peka se može sastojati od hobotnice, janjetine, teletine ili piletine, a uz nju često ide i krumpir.

>> Recept: Hobotnica ispod peke

>> Recept: Janjetina ispod peke

10. Tartufi

Motovunske šume u Istri imaju velik broj tartufa. Hrvatski tartufi nisu toliko poznati kao talijanski, ali neki kažu da imaju jaču aromu. Svakako su jeftiniji od svojih talijanskih pandana - obrok od više sljedova s ​​velikom količinom tartufa košta upola manje nego u Italiji, piše BBC.

11. Rakija

Destilirano žestoko piće od voća, rakija je dio hrvatske kulture i simbol gostoljubivosti. Uobičajeno je popiti čašicu prije i/ili poslije jela te sugovornike pogledati u oči, zvecnuti čašicama i popiti cijelu odjednom. Tradicionalne hrvatske rakije su travarica, šljivovica, medica, višnjevac, smokva i biska.

>> Što u jednom restoranu na Braču možete dobiti za 40 eura (300 kuna)

Pročitajte više