Zašto nam treba 20 minuta da shvatimo da smo siti? U ovome leži odgovor

Foto: Shutterstock

JE LI vam se ikada dogodilo da ste pojeli obrok u rekordnom roku jer ste bili jako gladni, a onda, tek pola sata nakon što ste pojeli, osjetili da ste siti? Ako je tako, niste jedini.

Naime, postoji odmak između prvog zalogaja i utaživanja gladi, a opće je mišljenje da ta odgoda traje oko 20 minuta. Prema američkoj gastroenterologinji Nini Nandy, potrebno je u prosjeku 20 minuta da tijelo pošalje signal mozgu da ste dovoljno jeli.

Točno trajanje razmaka između vremena kada jedete i trenutka kada se osjećate sitima ovisi o mnoštvu čimbenika, uključujući vrstu hrane koju jedete i vaše prehrambene navike, a to je zato što se mozak oslanja na nekoliko različitih mehanizama kako bi odredio jeste li siti, kaže Nandy za Live Science.

Osjećaji gladi i sitosti kontrolirani su hormonima

Naši osjećaji gladi i sitosti u velikoj su mjeri kontrolirani hormonima, posebice grelinom, hormonom koji stimulira apetit koji se proizvodi u crijevima, i leptinom, hormonom koji suzbija apetit. Grelin varira dok jedemo, dok razine leptina ostaju prilično stabilne, a još neki hormoni, kao što su PYY i GLP-1 iz crijeva i inzulin iz gušterače, također povećavaju osjećaj sitosti nakon jela.

Mozak također regulira glad na temelju informacija iz živaca koji osjećaju kada se želudac rasteže, kao i signala iz okusnih pupoljaka i receptora za miris, kaže Nandy. "Kada ovi signali zajedno pokazuju da ste dovoljno jeli, mozak smanjuje vašu želju da dodatno jedete", dodaje ona.

Zašto nam treba 20 minuta da shvatimo da smo siti?

Kašnjenje od otprilike 20 minuta postoji zbog činjenice da je tijelu potrebno vremena da prilagodi proizvodnju hormona povezanih s glađu, a tim hormonima treba više vremena od živčanih impulsa da prenesu informacije u mozak. 

Električni signali iz gastrointestinalnog trakta putuju duž živaca munjevitom brzinom, dopirući do mozga gotovo trenutno. Hormoni, s druge strane, putuju krvotokom. Osim toga, vrijeme koje je tijelu potrebno da generira signale sitosti i pošalje ih mozgu također ovisi o vrsti hrane koju jedete.

Hrana bogata vlaknima, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica, obično potiče sitost, dok prerađena hrana s malo vlakana odgađa osjećaj sitosti, ističe Nandy. To je zato što vlakna pomažu isključiti proizvodnju grelina, potiču izlučivanje crijevnih hormona koji suzbijaju apetit i vrše pritisak na želučane receptore istezanja.

I prehrambene navike utječu na sitost nakon jela

Jedete li brzo ili sporo? I vaše prehrambene navike još su jedan faktor koji utječe na sitost nakon jela. Polagano jedenje daje tijelu više vremena da signalizira da ste siti, a obraćanje pozornosti na hranu i uživanje u svakom zalogaju može vam pomoći da se bolje uskladite s tim signalima. Ovaj koncept je poznat kao svjesno jedenje, kaže Nandy. 

Pročitajte više