Gdje popiti najbolju vruću čokoladu? Znamo mjesta na kojima je odlična

Foto: Unsplash

TKO ne pije kuhano vino i slične napitke, ove se zime može zagrijati finim vrućim čokoladama. Ovo su adrese na kojima se mogu pronaći.

1. Express Bar

Adresa: Petrinjska ul. 4, Zagreb

Dobro poznata destinacija za sve ljubitelje stvarno izvrsnih kava i koktela ima jednako takve vruće čokolade. Iz Expressa su detaljno pojasnili kako ih pripremaju, ali i kako je sve krenulo.

"Davne 2013., zaljubivši se u svijet kave, otvorili smo naš Express s vjerom da ćemo usrećivati goste vrhunskom kavom. Ubrzo se, međutim, pokazalo da kava ne oduševljava sve kao što oduševljava nas, već da pojedine ljude više vesele neki drugi napitci. Kava je bila i ostala naša prva ljubav i naš učitelj, ali smo s vremenom otkrili neke nove zanimljive svjetove. Našu ponudu smo postepeno obogatili drugim proizvodima na kojima smo predano i strastveno radili sa željom da ponudimo nešto novo, kvalitetno, drukčije, jedinstveno.

U jesen 2017. odlučili smo upotpuniti ponudu toplim čokoladama. Gotov prah s umjetnim aromama nije dolazio u obzir, što je značilo da moramo osmisliti vlastiti recept. Odabrali smo osnovne sastojke: belgijska čokolada Callebaut, lješnjak 1. klase sorte istarski dugi, svježe punomasno mlijeko, razni začini i aromatični nektar od datulja za zaslađivanje. Umjesto standardne pripreme na espresso aparatu, odlučili smo se za naš moćni Blendtec blender. Sve je bilo spremno, vizija je bila tu: bijela s lješnjakom, tamna s lješnjakom i spicy tamna. Izblendali smo 50 i više verzija koje su spremno degustirali i detaljno ocjenjivali naši gosti i prijatelji. Posao je bio mukotrpan i nakon svega još uvijek nismo bili sigurni hoće li se svidjeti široj publici. Nismo mogli ni sanjati da ćemo našim toplim čokoladama pojedine goste istinski usrećiti.

Naše tople čokolade su s vremenom evoluirale. U početku smo ih služili s klasičnim šlagom koji smo izrađivali od slatkog vrhnja, mlijeka i javorovog sirupa. S vremenom smo ga zamijenili čokoladnom verzijom koja teksturom nalikuje mousseu. Također, otkrili smo novu metodu pečenja lješnjaka kojom dobivamo aromatičniji lješnjak, a nedavno su naše tople čokolade dobile i nove šalice. Radili smo i na drugim verzijama kao što je bijela s kokosom i bademom, koja, nažalost, zbog prekompliciranog načina pripreme nije doživjela svjetlo dana. Ne brinite, u međuvremenu smo osmislili jednu božićnu - tamnu s rumom. Božić se bliži, stigla je u ponudu", poručili su u jednoj opširnoj objavi na Instagramu ljudi iz ovog popularnog zagrebačkog bara.

2. Zrno Bio Bistro

Adresa: Medulićeva ul. 20, Zagreb

Jedno od nama dražih veganskih mjesta u gradu nudi vruću čokoladu bez sastojaka životinjskog porijekla, s maslacem od indijskih oraščića, kardamomom i javorovim sirupom, a ima i vina, i to u obliku sangrije s cimetom ili yuzuom i vanilijom uz svježe voće i začinsko bilje. 

3. Broom44

Adresa: Dolac 8, Zagreb

Popularni Broom44 na zagrebačkom Dolcu ima ekstrakalorično izdanje ovog najslađeg napitka, sa sljezovim kolačićima (tzv. marshmallows) i čokoladnim sirupom.

4. Slon

Adresa: Grivica 4, Rijeka

"Kako nastaje topla čokolada u Slonu? Mlijeko, najfinija Callebaut čokolada, tajni začini i naš Moreno čine ju savršenom! Kad se vidimo?" poručuju iz ove riječke slastičarnice koja je nekidan najavila i kako kreće s prodajom njihovih domaćih panettonea (ostale hrvatske panettone kruhove nađite ovdje).

5. Le Kolač

 Adresa: Ul. kneza Branimira 41, Zagreb (Park kneževa)

Novi Le Kolač, veći i puno ljepši prostor u novom kompleksu Park kneževa, također nudi neke svoje kreacije. Imaju vruće čokolade s Malibuom ili pelinkovcem, dok je treća opcija tamna vruća čokolada s Monkey Shoulder viskijem.

Foto: Paula Šantić

6. Cato

Adresa: Vlaška ul. 78, Zagreb

I prva zagrebačka taquerija ima u ponudi vruću čokoladu, i to prilično posebnu - u šalici njihove vruće tamne čokolade dobit ćete cijelog Lindtovog čokoladnog medvjedića od 100 grama.

Pročitajte više