Gdje u Zagrebu pojesti dobar ramen? Znamo četiri provjerena mjesta

Foto: Instagram/torikaya

RAMEN, ramen, ramen. U posljednje vrijeme je postao iznimno popularan i nema šanse da niste čuli za njega barem jednom. A što je to ramen? Ramen je japanska juha s rezancima, kombinacija juhe bogatog okusa, neke od raznih vrsta rezanaca i mesa ili povrća, često s meko kuhanim jajetom. U Japanu se ramen smatra brzom hranom i jede se s nogu.

Postoji brdo verzija, no sve varijacije temelje se na istom konceptu juhe i rezanaca. Autentični japanski ramen nije lako napraviti jer priprema same juhe traje jako dugo. Da bi se napravio ramen, prvo se mora napraviti juha/temeljac, a zatim su na redu dodaci.

Juha/temeljac/ramen broth

Jedan od bitnih sastojaka ramena je juha, koja čini veliku većinu konačnog jela. Nisu sve ramen juhe iste, a najpopularnije vrste u Japanu su:

Shio (sol) - poznata kao shio tare, ova je juha često bistra ili blijeda i obično se kombinira s piletinom, ribom ili povrćem.

Shoyu (umak od soje) - poznata kao shoyu tare, ova juha je najstariji od stilova juhe i obično se kuha od mješavine pilećeg ili povrtnog temeljca i umaka od soje. Ova vrsta juhe vrlo je popularna u Japanu i često se spaja s piletinom ili plodovima mora, a vrlo je neuobičajeno vidjeti da se koristi sa svinjetinom.

Miso - noviji dodatak ramenu, miso pasta sada se često dodaje u juhu kako bi se dobio specifičan slani okus. Oku je vrlo vidljivo kada se miso koristi u ramenu jer će juha postati mutna.

Tonkotsu - malo drugačija juha koja koristi ili shio ili shoyu, kao i temeljac od kuhanih svinjskih kostiju. Ova juha je često bjelkaste boje i jasno se razlikuje od ostalih gore navedenih vrsta.

Većina ramen juha izvan Japana neka su vrsta fusiona pa se nerijetko miješaju s curry pastama i raznim dodacima.

Rezanci

Osim jake juhe, i rezanci su vrlo bitan dio ramena. Ramen rezanci mogu biti u svim oblicima i veličinama. U nekim regijama Japana poslužuju se ravni rezanci, u nekima kovrčavi, ovisno o tome gdje se nalazite.

Dodaci

Popularni dodaci ramenu su sljedeći:

Chashu - kriške pečene ili pirjane svinjetine, često su slatke.
Kamaboko - kriške ribljeg kolača kuhanog na pari.
Tamago - tvrdo kuhano, meko kuhano ili često marinirano jaje.
Nori - nori alga uobičajen je dodatak za ramen, zbog brojnih hranjivih tvari, ali i okusa.
Menma - začinjeni ili često fermentirani izdanci bambusa.
Kukuruz- tekstura i okus kukuruza šećerca često se koristi za dodavanje još jednog elementa ramen juhi.

U nastavku možete naći 4 zagrebačke adrese gdje možete pojesti dobar ramen.

1. Torikaya (Petrinjska ulica 2)

Torikaya na meniju ima 5 ramena:

Tantanmen sa svinjskom potrbušinom, ramen rezancima, shiitake gljivama, pak choijem, jajem i uljem češnjaka (100 kn),

Chicken miso s pilećim temeljcem, pšeničnim rezancima, karaage prženom piletinom, ramen jajem i kukuruzom (90 kn),

Tempura shrimp s dashi temeljcem, ramen rezancima, prženim tempura kozicama, mariniranim bambusom, ramen jajem i enoki gljivama (110 kn),

Vege s curry-kokos juhom, ramen rezancima i jajem, pak choijem, panko gorgonzolom, enoki gljivama i prženim rižinim rezancima,

Mazemen beef s ramen rezancima, junetinom sa sezamom, češnjakom i đumbirom u miso umaku s maslacem, sous-vide jajem i patlidžanom (110 kn).

>> Ručak u novom ramen baru u centru Zagreba platili smo 377 kuna. Evo što smo jeli

2. Soi Fusion (Ilica 50)

Ovdje možete pojesti tri vrste ramena:

Tonkotsu sa svinjskim temeljcem, glaziranim carskim mesom, rezancima, mariniranim shiitake gljivama, bambusom, jajem i miso mljevenom piletinom (mala porcija 76 kn/velika porcija 89 kn),

Khao soi s tori paitan temeljcem, kokosovim mlijekom, žutom curry pastom, ramen rezancima, karaage prženom piletinom, jajem i prženim rižinim rezancima (85 kn),

Beef noodle s junećom koljenicom, đumbirom, anisom, čilijem, mirinom, pak choijem i širokim kineskim rezancima (89 kn).

>> Butković za siromašne: Soi Fusion je svjetska klasa

3. We are 50 (Vlaška ulica 17)

Na njihovom jelovniku su četiri ramena:

Pork miso sa svinjskom juhom s miso pastom, svinjskim vratom, ukiseljenim lukom, domaćim rezancima, jajem, shiitake gljivama, blitvom i klicama mungo graha (92 kn),

Beef sichuan s goveđom juhom sa sečuanskim začinima, odležanim junećim ramstekom paniranom u panko mrvicama, salsom pico de gallo, domaćim rezancima (128 kn),

Chicken kimchi s pilećom juhom, pilećim fileom, domaćim kimchijem i rezancima, jajem (92 kn),

Tofu miso s povrtnom juhom s miso pastom, dimljenim tofuom, sušenom rajčicom, domaćim rezancima, shiitake gljivama, mladim lukom, klicama (92 kn). 

4. Tori (Trg Ivana Kukuljevića 5)

Slavni Tori u Španskom u ponudi ima dva ramena:

Tantanmen s pilećim temeljcem, goma tareom, shiitakama, domaćim ramen rezancima, svinjskom potrbušinom, stirfry miso piletinom, kikirikijem i uljem češnjaka (90 kn),

Shrimp laksa ramen sa žutim rezancima, juhom od jadranskih kozica s kokosovim mlijekom i lemongrassom, crvenom curry pastom, prženim tofuom, mungo klicama te panko kozicama (95 kn).

Pročitajte više