Helena, food blogerica iz Slavonskog Broda, podijelila je s nama najdraže recepte

Foto: Helena Pudić

KADA provodimo vrijeme na društvenim mrežama, nerijetko naiđemo na zanimljive profile food bloggera s odličnim receptima, bilo da se radi o slanim jelima ili slasticama. Nedavno smo naišli na jedan takav, a riječ je o profilu Slavonke Helene Pudić koja na TikToku i Instagramu sa svojim pratiteljima dijeli svoje omiljene recepte.

Helena dolazi iz Slavonskog Broda, a po struci je frizer stilist. Trenutno je na porodiljnom, nakon kojeg planira otvoriti svoj obrt, a njezina avantura krenula je na Instagramu, gdje je prvo počela objavljivati sadržaj. Nakon toga počela je objavljivati i sadržaj za TikTok, a danas na Instagramu broji gotovo 43 tisuće pratitelja.

Pokrenula food blog kada je otišla na porodiljni

Priznala nam je da uživa u objavljivanju sadržaja i recepata za svoju publiku jer, kako kaže, nema ništa ljepše nego kada ti pratitelj pošalje fotku isprobanog recepta i kaže da je prefino, a otkrila nam je i kako je došla na ideju da otvori svoj food blog.

"Oduvijek sam voljela kuhati, pripremati slastice i isprobavati nova jela. Inače sam tip osobe koja nema mira i ne znam se odmarati kao drugi ljudi. Zapravo sam stvorila food blog kada sam otišla na porodiljni jer mi je trebalo nešto da razbijem monotoniju zbog toga što sam stalno u kući, a navikla sam biti u pokretu", kaže nam Helena.

Pitali smo ju i kakva jela najviše voli praviti, a otkrila nam je da najviše uživa u pripremanju slastica - to je ljubav koju je naslijedila od svoje bake.

"Moji pratitelji najviše vole brze recepte, tako da se trudim napraviti nešto za što mislim da će se svidjeti njima, a i nama u kući. Često se desi da desert nastane od sastojaka koje imam u kući i bude pun pogodak. Danas svi imamo manje vremena i živimo užurbanim načinom života, zbog toga svi vole brzinu i jednostavnost", kaže Helena.

S nama podijelila svoje omiljene recepte

Na pitanje koji bi svoj recept posebno izdvojila, rekla nam je da se posebno ponosna na svoje slatke pamuk kifle s Nutellom. Taj video recept na njezinom je TikToku skupio više od 800 tisuća pregleda, a Helena nam kaže da je isprobavala razne varijante i da je ovaj recept zaista najbolji od svih koje je probala.

@helenapudic Najmekše slatke pamuk kifle ikada😍 500 g brašna 300 ml toplog mlijeka 60 g šećera u prahu 100 ml ulja vrećica suhog kvasca + žličica prstohvat soli bjelanjak Premaz žumanjak+malo mlijeka U brašnu napraviti udubinu i staviti šećer u prahu, suhi kvasac, prstohvat soli i pola toplog mlijeka. Umutiti sa malo brašna i ostaviti oko 10 minuta na toplom. Dodati ostale sastojke i dobro umijesiti. Tijesto će biti ljepljivo, pobrašniti ruke, odvojiti od posude i prebacite u drugu posudu koju ste malo premazali uljem. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti oko sat na toplom. Pouljiti mslo ruke i radnu površine, napraviti kuglice, svaku kuglicu razvaljati i napuniti namazom, prorezati kao ja u videu, zarolati i ostaviti na papiru za pečenje prekriveno krpom oko 20 minuta. Premazati mješavinom žumanjka i mlijeka te staviti peći u zagrijanu pečnicu na 200°C dok ne porumeni, otprilike 20 minuta. U slast! #nutella #gastro #slatkirecepti #gastroblog #foodblogger #slatko #domaćetijesto #recept #recipe #instareels #instadaily #instamood #bloger #foodporn #video #foodvideo #viral #viralreels #viralvideos#fjp #foryoupage #foryou ♬ What a Wonderful World - Hana

"Na profilu imam recepte za razne brze torte, cheesecakeove koje moji pratitelji jako vole i često prave. Tu su i turske lepinje, pite, razna kuhana jela. Na profil stavim samo ono čime sam jako zadovoljna i što je ukućanima i meni ukusno", kaže Helena za kraj.

Pitali smo ju i da s nama podijeli neke svoje omiljene recepte - dala nam je recept za kolačiće koji su savršeni za ovo predblagdansko vrijeme - oraščiće punjene Lino Ladom. Njih priprema u videu ispod, a pisanu verziju recepta možete pronaći ovdje.

@helenapudic Oraščići✨ Slatki mali kolačići dobro poznati svima i idealni za nadolazeće praznike✨✨ 250 g brašna 200 g maslaca sobne temperature 100 g šećera u prahu 120 g mljevenih oraha 2 žličice kakaa prstohvat soli Punjenje po želji Ja sam punila Lino Ladom Pomiješati sve sastojke, dobro umijesiti, omotati prozirnom folijom pa staviti na 30 minuta u hladnjak. Kalupe premazati masti ili uljem pa uroniti u brašno a višak otresti. Žličicom vaditi pa raditi male kuglice i utisnuti palcem u kalup. Peći u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 10-15 minuta. Ostaviti da se prohlade pa vaditi. Puniti namazom ili kremom pa lijepiti. U slast! - - #orascici#orasi#cokolada#linolada#bozic#bozicnikolaci#desert#dess#christmasdess#instar#instalik#i#ins#slatko#praznici#fjp #foryou #foryoupage ♬ Christmas Music - Background Music Lab

Dala nam je recept i za ovaj francuski desert napravljen od choux tijesta i kreme s okusom pralina, prekriven listićima badema - Paris Brest. Pisanu verziju ovog recepta možete pronaći ovdje, a u nastavku pogledajte video u kojemu pokazuje kako se priprema, korak po korak.

@helenapudic Paris Brest✨ Poznati francuski klasik savršenog okusa. Kolač je rađen od choux tijesta, s vanilija kremom u koju ide praline pasta. Ako ovaj desert isprobate, sigurno nećete požaliti🤍 Praline pasta 90 g pečenih lješnjaka 150 g šećera 60 ml vode Choux tijesto 250 ml vode (može i pola voda pola mlijeko) 70 g maslaca sobne temperature žlica šećera 150 g glatkog brašna 4 jaja (moja su bila M velićine, ako su manja onda 5 stavite) prstohvat soli Krema 800 ml mlijeka 110 g gustina 160 g šećera 4 žumanjka 160 g maslaca praline pasta Praline pasta Stavite šećer i vodu u posudu, promiješajte te upalite vatru na srednju jačinu, ostavite da se karamelizira (ne miješati) kada dobije zlatno smeđu boju, dodajte sjeckane pečene lješnjake te promiješajte ali prije toga ugasite plamen. Stavite na papir za pečenje te raširite kao ja u videu i ostavite 30 minuta. Iskidajte i stavite u blender te blendajte dok ne postane krema, uz povremeno stajanje da možete promiješati. Choux tijesto✅ Pomiješati vodu, maslac, prstohvat soli i šećer te kuhati dok se maslac ne otopi na srednjoj vatri. Odmah naglo umiješajte brašno, prije toga ugasite plamen. Kada je smjesa postala kompaktna vratite na srednju jačinu plamena te miješajte još 2 min. Prebacite u posudu u kojoj ćete miksati ali ostavite 10 minuta da se prohladi. Dodajete jedno po jedno jaje s tim da prije dodavanja svako dobro izmiksate s tijestom prije dodavanja drugog. Smjesa ne smije biti rijetka ali niti pregusta, treba biti takva da ju možete istisnuti ali da se ne razljeva već stoji na mjestu. Možete raditi male porcije ili ovaj veliki vijenac kao ja. Na papiru za pečenje iscrtajte krug oko kalupa promjera 20-22 i okrenite papir na drugu stranu pa istiskujte kao ja u krug. Jedno jaje razmutite s malo vode pa lagano premažite tijesto i pospite listićima badema. Pecite na 190°C u zagrijanoj pećnici oko 35-40 min (ne otvarajte pećnicu da ne splasne) ako imate jaku pećnicu možda i manje. Ostavite da se ohladi. Krema✅ pomiješajte gustin, šećer i žumanjke s malo mlijeka a ostatak stavite kuhati. Kada prokuha dodajte smjesu i miješajte dok se ne zgusne. Dodati vaniliju i ohladiti. Umiksati maslac i praline pastu. #fjp #foryou #foryoupage #viralreels #parisdesserts #dessert #parisbrest #vanilla ♬ Christmas Is Coming - DM Production

Zadnji recept koji je s nama podijelila su ove ukusne vanilin rolice, napravljene od kreme od vanilije i lisnatog tijesta. U videu ispod pokazala je kako ih se može pripremiti na jednostavan način i super trik kako napraviti kalupe za rolice, a pisani recept pronađite ovdje.

@helenapudic Vanilin rolice🤍 500 g lisnatog tijesta 500 ml mlijeka 3 žumanjka dva vanilin šećera 130 g šećera žlica gustina po želji ekstrakt vanilije jedan puding od vanilije 200 ml vrhnja za šlag Prvo pravite kremu🙂 Žumanjke i šećer umititi pjenjačom ili mikserom, dodati im ostale sastojke i 200 ml mlijeka od onih 500 ml, sve sjediniti da nema grudica a 300 ml staviti kuhati, kada prokuha dodati smjesu te miješati dok se ne zgusne. Prebaciti u plastičnu posudu pa prekriti prozirnom folijom da se ne stvori korica. U mlako, skoro hladno dodati umućeni šlag te puniti rolice. Na kraju posuti šećerom u prahu. Lisnato tijesto režete na trakice, stavite malo ulja na ubrus pa lagano premažite kalupe, omotate oko kalupa, stavite na papir za pečenje i pecite na 200 C°. Umjesto kalupa sam koristila alu foliju. Komad folije podijelite na dva dijela i od kuta rolate da dobijete mali tuljak. Ništa pritiskati, omotati trakicu tijesta oko folije, s tim da dolje napravite špic a gore da bude šire (oblik mrkve) kako bi mogli napuniti kremom. Kada su rolice blago porumenile ostaviti da se prohlade pa foliju uvrnnuti i polako izvaditi. #vanilla #vanillacake #vanilija #rolice #desert #slatkerolice #slatko #dessert #slatkirecepti #instamood #photo #desser#instalove #instalike #foodporn#reels #instareels#fjp #foryou #foryoupage #viralrecipe ♬ Fashionable and sweet sounding R & B(822411) - sounds track lab

Pročitajte više