Idući tjedan u Zagrebu se otvara virtualni restoran s tacosima

Foto: Unsplash

VLASNICA Plant Punka Maja Bučić za nekoliko dana u Zagrebu kreće s novim projektom, koji će svjetlost dana ugledati iduće srijede - restoranom specijaliziranim za tacose, slavne meksičke zalogaje i hranu koja se jede s nogu. Riječ je o virtualnom restoranu, koji će se prigodno zvati Laco Taco, a svojim će gostima nuditi trganu, mekanu svinjetinu, piletinu i junetinu u raznim kombinacijama.

Guacamole, salsa i namaz od grada samo su neki od tradicionalnih dodataka koji se stavljaju u tacose, a posluživat će ih i Laco Taco. Porcija će sadržavati po tri tacosa, najavili su, a nudit će i salate, juhe i prženi batat. S obzirom na to da je restoran virtualan, za sada će se tacosi moći naručiti preko Wolta.

Što su točno tacosi?

Tacosi su nacionalno jelo Meksika, a datiraju još iz meksičkih rudnika srebra u 18. stoljeću, kada se riječ taco odnosila na barut koji je bio umotan u komad papira i umetnut u kamenje. Koristio se za iskopavanje dragocjene rude iz rudnika i zvao se tacos de minero ili rudarski tacos.

Danas je nadaleko poznato da ta riječ označava popularnu uličnu i brzu hranu u Meksiku - tanke, ravne tortilje punjene brojnim nadjevima i presavijene, koje se jedu bez ikakvog pribora.

Taco je u osnovi sve što sadrži tortilju i nadjev te ima svoj prepoznatljiv oblik. Primjerice, u Sonori na sjeveru Meksika jedu klasičnu carne asadu - tanko narezano meso pečeno na ugljenu, ušuškano u tortilju, preliveno salsom i guacamoleom, posipano sjeckanim crvenim lukom uz krišku limete.

Nesvakidašnji izbor za dostavu

Od svih jela na svijetu tacosi su jedno od nezgodnijih za dostavu. Lako se raspadaju, brzo se ohlade, a ako je tortilja, odnosno popularno zvan taco shell, hrskava, u zatvorenoj će se kutiji za dostavu upariti i omekšati.

Hrana je to koja bi se trebala jesti na licu mjesta, iste sekunde kada se spremi, inače sokovi iz mesa, kao i umaci, počnu curiti na sve strane, tortilja se razmoči, a ako je dostavljač imalo nepažljiv, dobit ćete jelo za koje će vam trebati žlica.

Nadamo se da je ekipa iz Laco Taca osmislila dobar način za transport tog, kad se pripremi kako treba, jako uzbudljivog meksičkog street fooda te da će na adrese gladnih kupaca stizati savršeni tacosi.

Pročitajte više