Imamo odličan recept za brzinski lungić u umaku od kiselog vrhnja sa šampinjonima

Foto: Shutterstock

GOVEDINA Stroganov je izvorno rusko jelo od pečenih komada govedine koji se poslužuju u umaku od senfa i kiselog vrhnja. Od svog nastanka u Rusiji sredinom 19. stoljeća ovo je jelo postalo popularno diljem svijeta, uz razne varijacije u odnosu na izvorni recept.

Priprema se značajno razlikuje ne samo ovisno o geografskom položaju već i prema drugim čimbenicima, kao što su vrsta mesa i odabrani začini. Meso se može rezati na različite načine, a umjesto govedine se ponekad koriste piletina, svinjetina, kobasice, ali i škampi.

Neke varijante uključuju gljive i luk ili drugo povrće i razne začine kao što su šećer, sol, crni papar i marinade u bocama poput Worcestershire umaka.

Svinjski stroganov

Naš recept za lungić na stroganov način je vrlo ukusan i zasitan, ali i jednostavan za napraviti. Za pripremu je potrebno svega dvadesetak minuta, što znači da je ovaj recept savršen za užurbane dane. Lungić odlično funkcionira u ovom jelu, a i cijena mu je obično razumna, ali nemojte pokušavati zamijeniti lungić svinjskim kotletima jer konačni rezultat neće biti ni približno toliko mekan i ukusan.

Lungić obično dolazi s malom količinom masnoće i tankom membranom koju je potrebno ukloniti. Stroganov se često priprema uz pomoć juhe od gljiva iz vrećice, ali ovaj recept koristi samo svježe sastojke i prilično je jednostavan. Baza za umak je kiselo vrhnje, a najviše okusa dobiva od gljiva, luka i mljevene crvene paprike.

Priprema

Na maslacu pomiješanom sa slatkom mljevenom paprikom dinstajte luk i gljive. Zatim ispecite lungić izrezan na trakice, potrebna mu je otprilike jedna minuta u vrućoj tavi, dodajte kiselo vrhnje i pirjajte još jednu minutu. Dodajte malo limuna i papra i vaš ručak je gotov. Poslužite uz omiljenu tjesteninu ili kuhanu rižu. Detaljan recept možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više