Zbog ovog je recepta naša čitateljica dobila savjet da otvori slastičarnicu, evo ga

Foto: Lidija Vulić-Ćurić

NAŠA čitateljica Lidija Vulić-Ćurić u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? davno je podijelila recept za savršene kremšnite, a i dalje su hit.

"Nisam atraktivnije i primamljivije u životu vidjela.... Vrh,otvorite slastičarnicu, da imate samo ovo - bilo bi dovoljno", komentirala je jedna članica grupe ispod objave. Recept kojim su svi oduševljeni pronađite u nastavku, a sigurno će se svidjeti i svima koji u kolačima ne preferiraju sirova jaja jer ovdje sirovih bjelanjaka u obliku snijega, koji se nerijetko dodaje u kremu od kremšnita - nema.

Lidijine kremšnite / krempite

Ove se kremšnite sastoje od 2 lista pečenog lisnatog tijesta između kojeg su žuta krema od jaja i tučeno slatko vrhnje. Svaki list lisnatog posebno ispecite u limu u pećnici na 185 stupnjeva, bit će dovoljno 12 do 15 minuta, ovisno i o vašoj pećnici. Ostavite sa strane pa se bacite na pripremu žute kreme.

Od sastojaka za kremu za početak ćete trebati:

  • 1 l mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 100 g gustina
  • 175 g šećera
  • 2 vanilin šećera

Skuhajte klasično kremu na pari i stavite na hlađenje, pa se pripremite za pripremu drugog dijela kreme:

  • 4 dl vrhnja za šlag
  • 1 vrećica šlag kreme s okusom vanilije
  • 1 vrećica želatine

U ohlađeni prvi dio kreme dodajte čvrsto umiksan drugi dio kreme i otopljenu želatinu. Kremu premažite preko lista pečenog lisnatog tijesta koji ste stavili u pravokutni lim za pečenje. Po želji, preko kreme dodajte još i sloj od 2 dl tučenog slatkog vrhnja (autorica recepta ga je dodala, možete vidjeti na slici). Na sve to stavite drugi list pečenog lisnatog tijesta.

Još par savjeta

"Divno izgledaju, sigurno su preukusne, ne sumnjam! Otkrijte nam samo kako radite ovu gornju koru lisnatog, režete li kvadratiće prije pečenja ili kad je pečena kora?", upitala je jedna članica, na što joj je autorica recepta odgovorila: "Kupim u Lidlu ono njihovo svježe lisnato tijesto koje je već razvaljano, izmjerim kocke i samo površinski zarežem,a kada se ispeče i ohladi, onda ih izrežem".

"Može molim vas mi netko objasniti. Piše drugi dio kreme: šlag i želatina. Šlag umutim čvrsto pa dodam želatinu ili kako?", nije bilo jasno jednoj čitateljici. 

"U ohlađenu kremu od jaja umiješajte otopljenu želatinu, pa onda sjedinite s umućenim slatkim vrhnjem", odgovorila je Lidija.

Pročitajte više