Mario Meštrović preporučuje normalna vina: Opolo Nobile 2022.

Foto: Vina Tomić/Mario Meštrović

Mario Meštrović sommelier je s internacionalnom A.S.I. GOLD diplomom, ocjenjivač na Decanteru, predavač u Hrvatskom sommelierskom klubu i vlasnik restorana Kaiser na Kajzerici u Zagrebu. Restoran Kaiser jedan je od najboljih tradicionalnih restorana u Zagrebu prema TasteAtlasu.

Tomić Opolo Nobile 2022.
Vrijednost (za novac): 8.8/10
Cijena: 11.29 eura
Gdje kupiti: Vrutak, sve bolje vinoteke i restorani

ANDRO Tomić, vlasnik vinarije Tomić, rođeni je Hvaranin koji je život posvetio vinu. Nakon dvadeset godina usavršavanja u struci na fakultetima, institutima i vinarijama u Francuskoj i drugdje, odlučio se vratiti na svoj otok i proizvoditi vlastita vina. Vjerujući da Hvar s autohtonim sortama, pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda može vratiti davno izgubljeni vinarski ugled, nastavio je obiteljsku tradiciju proizvodnje vina staru 150 godina.

Podrum im se nalazi u vinariji na obiteljskom posjedu u uvali Mina u Jelsi na Hvaru, mjestu s dugom vinogradarsko-vinarskom tradicijom. Danas proizvode oko 130.000 boca godišnje i, uz članove obitelji Tomić, zapošljavaju još 12 Hvarana.

Njeguju autohtone sorte i znanja, ali eksperimentiraju i s novima. Proizvodnju crnih i bijelih vina te roséa stalno usavršavaju suvremenom tehnologijom. Posebnu pažnju pridaju proizvodnji prošeka - izvornog dalmatinskog desertnog vina napravljenog od probranog i prosušenog grožđa domaćih sorti.

Kroz cijeli proizvodni pogon integriran je sustav samokontrole HACCP, kojim se osigurava zdravstvena sigurnost proizvoda. Važno je dodati kako je vinarija Tomić opremljena pogonskim laboratorijem, u kojem se vrši analiza osnovnih parametara u sklopu kontrole kvalitete vina tijekom proizvodnje i odležavanja, ali i kontrola gotovih proizvoda. Finalna analiza vina za puštanje u promet obavlja se u eksternoj certificiranoj ustanovi.

U podrumu je pored vina koja dozrijevaju u barrique bačvama smješten i triklinij. To je prostor na koji su posebno ponosni - isklesan je u kamenu, sa svodovima od sedre i stupovima od travertina, kao što se gradilo u Dioklecijanovim podrumima.

Namijenili su ga sebi, ali i svima koji se žele nakratko odvojiti od svijeta i doživjeti hvarsku povijest, vino i kamen u njihovoj neraskidivoj vezi. Moram priznati da je to najljepši podrum koji sam posjetio u Hrvatskoj. 

Tehnologija proizvodnje Opola

Opolo Nobile je vino proizvedeno u provansalskom stilu. Iako naziv Opolo u Dalmaciji tradicionalno sugerira rose vino s intenzivnijom bojom, njihov Opolo Nobile ne teži tome. Dobiva se od sorte grožđa plavac mali s pjeskovitih položaja, na kojima loza u ljetnom periodu ne trpi sušu. To je bitno za svježinu i voćnost koju Opolo Nobile sadrži.

Grožđe se bere ručno te se odmah prerađuje. Prilikom prerade skida se peteljka te se prolaskom kroz cijevni izmjenjivač hladi prije ulaska u prešu. Tako ohlađeno grožđe kratko se macerira u preši pod inertnim plinom.

Slijedi brzo prešanje te stabilizacija od 3 do 4 dana. Zatim se pokreće fermentacija i nakon 15-ak dana kreira se mlado vino. Gotovo vino se u rano proljeće puni u boce i izlazi na tržište početkom travnja.

Impresije o vinu

Bistra boja lososa živahnog je odsjaja, atipična je za Opol tako da vizualno više podsjeća na moderne provansalske klasike. Riječ je o gustom i fluidnom vinu za ovaj stil. Kada zatvorite oči, mirisat će više kao bijelo vino, a osjeća se i mediteranski miris makije, crvene naranče i kamena na suncu. Vrlo je delikatnog, nježnog i ugodnog aromatskog profila.

Vino ima čist i fin okus, nenametljiv te laganog intenziteta, ali duge i slasne trajnosti u ustima. Tu je izrazito lijepo uravnotežen okus s izraženom mekoćom, kojoj s druge strane osvježenje daje kamena mineralnost koja je iznesena iz tla. Sjajan za proljetne, ali i vruće ljetne dane jer je lagan po alkoholima.

Senzacija u okusu je kao da žvačete neprskane mandarine s komadićem njene kore, liči i meso crvene naranče. U završetku okusa ostaje osvježenje s mekoćom, vrlo nježnom herbalnošću i slanošću. One koji su imali priliku kušati rijetko voće zvano feijoa završetak okusa podsjetit će na to voće, osim činjenice da ono miriši intenzivno cvjetno.

Vino ukazuje na sjajno vinarenje jer je u izrazito toploj i insoliranoj klimi, poput otoka Hvara, iznesena ovakva svježina i lakoća tijela. Može se uživati uz ceviche od tune, a lijepo će se složiti i s mariniranom bijelom ribom, tartarom od škampa, sashimijem od bijele ribe i nigiri tunom.

10 do 12 stupnjeva i tulipan čaša njegovi su prijatelji, a sjajno je što nakon kušanja berbe 2023., koja uskoro izlazi kao sljedbenik ove iz 2022., mogu reći da će vam senzacije biti još uzbudljivije, s još više voćnosti i slasti.

Winely Yours...SoM.M.

>> Još recenzija sommeliera Marija Meštrovića možete pronaći ovdje.

Pročitajte više