Izvješće pokazalo da je sve više voća i povrća zaraženo opasnim vječnim kemikalijama

Foto: Shutterstock

OSTACI otrovnih tvari takozvanih "vječnih kemikalija" na voću i povrću su se utrostručili u Europskoj uniji tijekom posljednjih 10 godina, upozorava izvješće koje je 27. veljače objavila neprofitna organizacija Pesticide Action Network (PAN).

PAN-ovo istraživanje pratilo je ostatke 31 Per- i polifluoroalkilne tvari (PFAS), poznate i kao "vječne kemikalije" jer ih je nemoguće iskorijeniti, u voću i povrću u EU između 2011. i 2021. godine, piše Euronews

Što su uopće "vječne kemikalije"?

PFAS su perfluorirane i polifluorirane alkilirane tvari koje čine više od 4.700 kemikalija, a poznate su i pod nazivom "vječne kemikalije" jer su iznimno raširene. To je skupina umjetnih kemikalija koje se nalaze u gotovo svim pesticidima koji se koriste u EU, pa tako preko voća i povrća dospijevaju i u naš organizam.

One zauvijek ostaju u ljudskom organizmu, a mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme kao što su oštećenje jetre, bolesti štitnjače, pretilost, probleme s plodnošću i rak. Upravo zato, EU nastoji ograničiti njihovu upotrebu, a nakon ovog izvješća, to bi trebala učiniti što prije.

Najviše ovih kemikalija ima u jagodama, breskvama i marelicama

Naime, prema procjeni, tijekom proteklog desetljeća broj voća i povrća koje sadrži ostatke ovih kemikalija porastao je za 220 posto za voće i za 274 posto za povrće, pri čemu je najizraženiji prosječni porast zabilježen kod marelica (više od 333 posto), breskvi (više od 362 posto) i jagoda (više od 534 posto).

Ovo istraživanje, koje se temeljilo na službenim podacima iz nacionalnih programa praćenja ostataka pesticida u hrani, fokusiralo se na Austriju, Belgiju, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Nizozemsku i Španjolsku.

Ljetno voće proizvedeno u EU pokazalo je više razine PFAS-a, prema izvješću, a tu se najviše ističu jagode, breskve i marelice. Što se tiče povrća, iako je u prosjeku manje zagađeno od voća (oko 20 posto), analiza tvrdi da su posebno zagađeni cikorija (42 posto), krastavci (30 posto) i paprika (27 posto).

Zemlje EU u kojima se, prema izvješću, proizvede najviše voća i povrća s visokom razinom PFAS-a su Nizozemska (27 posto), Belgija (27 posto), Austrija (25 posto), Španjolska (22 posto) i Portugal (21 posto), a među uvezenim voćem i povrćem, najviše ostataka pesticida PFAS sadrži ono iz Kostarike, Indije, Južne Afrike, Kolumbije i Maroka.

Pročitajte više