Japrak - ljetna verzija sarme koju možete praviti s vinovom lozom ili raštikom

Foto: Shutterstock

SARMINA ljetna verzija je japrak, jelo omiljeno u Dalmaciji i Hercegovini, još jedno od onih koja nam je u naslijeđe ostavila turska vladavina. Japrak, odnosno yaprak, naziv je za list, a yaprak dolma, kako se još naziva ovo jelo u nekim drugim krajevima, daleko od naših, u prijevodu znači nadjeveni list.

Smjesom mesa, riže i začina pune se listovi raštike ili vinove loze i motaju se baš poput dobro poznate nam sarme. Japrak se može preliti umućenim kiselim vrhnjem i zapeći u pećnici.

Listove možete kupiti ili pripremiti sami

Kada je lišće vinove loze u pitanju, možete koristiti svježe ili konzervirano lišće, ovisno koje vam je dostupno. Konzervirano se može naći u bolje opremljenim trgovinama. Kako bi vam listovi za japrak bili dostupni i izvan sezone, spremite ih tijekom ljeta i to tako da mlade listove uberete, posolite, složite jedan na drugi u zamotuljke i spremite u teglice s prokuhanom ohlađenom vodom.

Tako pripremljeni listovi će bez problema sačekati hladnije mjesece i pripremu japraka. Izvorno meso koje se koristi za ovo jelo je junetina ili janjetina, ali možete upotrijebiti ono koje vama odgovara.

Recept za japrak je OVDJE.

Pročitajte više