Zatvara se azijski restoran u centru Zagreba. Vlasnica: Svratite da se pozdravimo

Foto: Index

ZATVARA se jedan od boljih restorana u centru Zagreba - All Saints by It Makes Sushi u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici, u sklopu tzv. novog Alcatraza, koji smo i sami nekoliko puta uvrštavali na naše top liste zagrebačkih restorana, što azijskih, što veganskih.

"Spuštamo zastor za kraj prvog čina s dubokim naklonom i zahvalnošću. Nakon dekade rada u kojem smo stvorili i naučili puno toga, nakon godine i pola u kojoj smo otvorili vrata jedne nove priče , došlo je vrijeme za prekid programa i montiranje scene za neke nove činove koji tek trebaju doći. Nakon probijanja straha i izlaska iz zone komfora, mogu sa sigurnošću reći da obožavam ovo što radim, da mi je među najvećim uspjesima povjerenje svakog od vas tko je došao i dozvolio da ga nahranimo, dok najvećim komplimentom u životu smatram vaš povratak na mjesto zločina kako biste ponovili iskustvo. Hvala vam na tome.

Zadnjih 700 dana naučilo me da skromnost nije mana, da uživam eksperimentirati i prenositi znanja, da postoji još toliko toga što tek želim i trebam naučiti, tako da se veselim onome što sutra donosi! Na bisu smo do nedjelje 05.05., pa ako ste u blizini, svratite da se pozdravimo, ako ste oduvijek željeli napraviti kombuchu i niste sigurni od kuda krenuti, ponesite nekakvu teglicu da podijelimo scobyja. Eto, do nekog narednog čina, viđat ćemo se na radionicama gdje u potpunosti nesebično ponekad pričam previše. Hvala", napisala je na Instagramu Tatjana Švonja, sushi i majstorica azijske kuhinje.

Što se ondje jelo

Krajem 2022. godine restoran All Saints, koji u tom trenutku nije bio u pogonu od lockdowna zbog koronavirusa, preuzela je Tatjana Švonja, slavna zagrebačka sushi majstorica i edukatorica azijske kuhinje, koja stoji iza brenda It Makes Sushi.

Cilj im je bio imati neku vrstu street/fast fooda kako bi promijenili mišljenje da takva hrana uvijek mora biti pržena u ulju i iznimno nezdrava. Na jelovniku se mogao naći shoyu ramen, tantanmen, vege shoyu ramen i vege tantanmen. Imali su i tri vrste bao parenih punjenih žemljica, od char siu sa svinjskim vratom i balkanskih s pršutom i bučom do veganskih s jackfruitom.

Tu su bile i gyoze punjene svinjetinom ili tofuom. Imali i razna jela s rižom i popularne Buddha bowlse u mesnim i veganskim varijantama, a s obzirom na to da je Tatjanina specijalnost sushi, svi ljubitelji toga mogli su ondje pronaći više vrsta uramakija, hosomakija i futomakija, kako u veganskim tako i u verzijama s ribom.

Tko je Tatjana Švonja

Cijeli život bila je u nekoj grani ugostiteljstva, a kao i svi, počela je u studentskim danima, radila je vikendom u jednoj zagrebačkoj slastičarnici jer joj je trebao džeparac, rekla nam je jednom prilikom. Nesuđena je pravnica jer je nakon nekoliko godina na Pravnom fakultetu, za koji je sa 17-18 godina bila uvjerena da je stvoren za nju, odustala. 

Kasnije je počela raditi u kafiću i tu je otkrila zanimanje za kavu i ljubav prema njoj pa je dobila priliku otići u Illy u Italiju i tamo proći njihovu edukaciju za baristicu. Nekoliko je godina kuhala kave i uživala u tome, kao i u poučavanju drugih kako to odraditi stvarno dobro.

Još uvijek to voli, rekla nam je kad smo je upravo u All Saintsu posjetili prošle godine, ali ipak, svaki je slobodan trenutak zadnje desetljeće, pa i više, koristila za kuhanje i eksperimentiranje s hranom. Onda je s Igorom, svojim životnim partnerom, pokrenula brend It makes sushi i sada su prepoznatljiva imena u tom svijetu, a redovito drže vrlo tražene radionice u Kulturi prehrane.

Na jednoj smo od njih bili i mi, pa nam je, iako smo prilično tužni zbog vijesti o zatvaranju All Saintsa pod Tatjaninim vodstvom, drago što znamo da i dalje postoji mogućnost sresti ovu strogu, ali uvijek nasmiješenu sushi majstoricu i kušati njene zaista uvijek vrhunske kreacije.

Pročitajte više