Kako prepoznati koji je losos divlji, a koji iz uzgajališta

Foto: Shutterstock

LOSOS je, čak i među onima koji nisu veliki ljubitelji morske hrane, izuzetno cijenjen zbog svojeg okusa, ali se smatra i visoko kvalitetnom namirnicom. Bogat je vitaminom D, kvalitetnim bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama. Međutim, nije svaki losos isti, a velika količina lososa koja nam je danas dostupna u ribarnicama i trgovinama nije ulovljena u divljini, već uzgojena na ribogojilištima.

Dok se divlji losos hrani drugim organizmima koje pronalazi u svojem prirodnom okruženju, onaj iz uzgoja se hrani prerađenom, visokokaloričnom hranom. Studije objavljene početkom stoljeća pokazale su kako uzgojeni losos ima veću koncentraciju kontaminata od divljeg lososa, a sadrži i antibiotike koji također mogu predstavljati rizik za ljudsko zdravlje.

Iako su se globalne zalihe prepolovile u samo posljednja dva desetljeća, divlji losos je i dalje dostupan, samo mu je cijena znatno narasla. Uzgojeni losos nije uvijek inferioran i sve se vrste i dalje smatraju zdravom hranom. Problemi nastaju kada se jedna vrsta izdaje za drugu jer će uvijek postojati trgovci koji žele izvući što više novca. Srećom, ne morate biti morski biolog da biste primijetili razlike između divljeg i uzgojenog lososa.

Prava boja

Odresci i fileti lososa koji su cijeli u jednoj nijansi boje i izgledaju savršeno reprezentativno, općenito dolaze iz uzgoja. Losos iz uzgoja je svjetliji te ima izraženiju ružičastu boju, dok divlji sadrži tamnije crvenkasto-narančaste tonove. Ribe iz uzgoja će imati više bijelih valovitih linija na mesu jer se za života puno manje kreću, pa imaju veći postotak masnoće od svojih divljih rođaka.

@staysnatched The truth about salmon #greenscreen #salmontiktok #wildcaughtsalmon #farmraisedsalmon #seafoodtiktok #contraversialopinions #contraversialopinion ♬ original sound - Brandi

Plivački rep

Još je lakše uočiti razlike kad kupujete cijelu ribu, osobito ako su peraje još pričvršćene. Divlji losos ima čvrst i razvijen rep u obliku lepeze, dok ribe iz uzgoja obično imaju manje, opuštenije repove koji znaju biti raščupani zbog životnih uvjeta u pretrpanim boksovima.

Sezona izlova

Baš poput jagoda i šparoga, divlja riba ima svoju sezonu i riba na koju ste naišli izvan tog vremenskog okvira jednaka je zimskoj rajčici. Ribolov divljeg atlantskog lososa je zabranjen, tako da divlji losos gotovo u potpunosti dolazi iz Kanade i Aljaske. Losos se lovi od travnja do početka listopada, tako da će losos na koji naiđete izvan tog vremena vjerojatno biti uzgojen.

Nije naznačeno porijeklo

Riba ulovljena u divljini će se kao takva uvijek i reklamirati. Ako u opisu proizvoda ili na restoranskom jelovniku nije naznačeno da se radi o divljem lososu, možete biti sigurni da se radi o ribi iz uzgajališta.

>> Recept za losos s kremastim umakom od kopra

>> Recept za ražnjiće od lososa

>> Recept za losos s češnjakom iz pećnice

Pročitajte više