Kilogram ove rijetke kave košta više od 500 dolara, bila je omiljeno piće Luja XV.

Foto: Shutterstock

VEĆ STE čuli za kopi luwak, najekskluzivniju i najskuplju kavu na svijetu, no njoj uz bok sada može stati i Bourbon Pointu, arabica kava za koju su mnogi spremni platiti gotovo 500 eura po kilogramu.

>> Kopi luwak je najskuplja kava na svijetu, kod nas se 100 grama može naći za 40 eura

Za razliku od kopi luwaka, kava Bourbon Pointu nešto je manje poznata jer je u posljednjih nekoliko desetljeća vladala nestašica ove kave, no sada je, zahvaljujući nekoliko obiteljskih proizvođača, ponovo dostupna - i to po vrlo paprenoj cijeni.

Omiljeno piće kralja Luja XV.

Ako želite probati ovu kavu, morate "potegnuti" skroz do francuskog otoka Réuniona, smještenog u Indijskom oceanu između Madagaskara i Mauricijusa. Upravo je tamo ova kava otkrivena još davne 1771. godine, kada se taj otok zvao Bourbon, pa je po njemu dobila i ime. Priča se i da je ova kava bila omiljeno piće kralja Luja XV.

Otok Bourbon bio je francuski prekomorski teritorij, a ime je dobio u čast Henrika IV. iz francuske kuće Bourbon.

U vrijeme vladavine Bourbona, kultura kave u Francuskoj je bila u procvatu, a Pariz je imao stotine kafića koji su u to vrijeme bili glavni centri okupljanja. To je dovelo do porasta potrošnje kave, a tropske francuske kolonije sposobne za uzgoj usjeva kave morale su zadovoljiti potražnju.

Tako je nastala kava Bourbon Pointu - dobivena je mutacijom ranih biljaka arabice koje su francuski trgovci donijeli na ovaj otok. Samo je šačica biljaka uspjela preživjeti i prilagoditi se vulkanskom tlu otoka, među njima i Bourbon Pointu, a kava je dobila ime i po zrnu koje je šiljastog oblika pa se Bourbon Point doslovno može prevesti kao "šiljasti burbon".

@aunomducafe CAFÉ BOURBON POINTU 😍 Cultivé dans les meilleurs terroirs du volcan Piton des Neiges le grand cru Bourbon Pointu est un café certifié « zéro défaut » 🤩 Il est cultivé dans la région de Saint Paul sur la production Payet à 850m d’altitude ⛰️ Naturellement faible en caféine, sa saveur finement acidulée révèle des notes de citron et d’orange 🍋🍊 Les productions parcellaires impliquent des quantités très limitées, il est rare d’en trouver ! Avez-vous eu la chance d’en gouter ? ☕️ #bourbonpointu #cafe #cafedelareunion #cafedexception #apprendresurtiktok ♬ Beautiful Things - Benson Boone

Kava je gotovo izumrla, danas je među najboljima na svijetu

Ova kava uspijeva samo u nekoliko specifičnih mikroklima na padinama Piton des Neigesa, jednog od dva vulkana na otoku. Upravo zbog toga, gotovo se prestala uzgajati 1860-ih, kada je postalo jasno da su drugi usjevi isplativiji, a do sredine 1900-ih na otoku više nije bilo plantaža Bourbon Pointua.

Kave nije bilo sve do početka 2000-ih, kada je francusko ministarstvo poljoprivrede pomoglo uspostaviti nove, moderne farme kave na otoku.

Danas postoji otprilike 50 proizvođača diljem otoka koji proizvode Bourbon Pointu koji zadovoljava specifične standarde kvalitete i proizvodnje. Na otoku se zrna kave beru ručno pri optimalnoj zrelosti, a zatim se obrađuju i suše na suncu prije pečenja, kako bi u njihove arome u potpunosti došle do izražaja.

Kakvog je okusa?

Oni koji su je probali, kažu da Bourbon Pointu ima složen, voćni okus poput naranče ili mandarine sa slatkim notama, a druga vrsta ove kave, bourbon rond, ima nešto bogatiji okus, s notama čokolade. Ova kava definitivno je među najskupljima, jer kilogram Bourbon Pointua košta vrtoglavih 500 dolara, a mnogi se slažu da je jedna od najboljih kava na svijetu - 2023. godine osvojila je osam nagrada na natjecanju World Coffee Challenge.

Pročitajte više