Kilogram pilećih nogica košta 1.10 eura. Evo što možete napraviti s njima

Foto: Index

U JEDNOJ zagrebačkoj mesnici nedavno smo naišli na pileće nogice po cijeni od 1.10 eura, odnosno 8.29 kuna za kilogram. Ova je namirnica često zapostavljena u našoj kuhinji i može se učiniti neobičnom, ali u mnogim dijelovima svijeta pileće nogice se smatraju pravom delicijom te se pripremaju na razne zanimljive načine.

Velika potražnja u Kini

Nakon što smo primijetili pileće nogice u mesnici, odlučili smo malo više istražiti o ovoj namirnici. Potraga za informacijama brzo nas je dovela do Kine, zemlje u kojoj su pileće nogice više nego cijenjene. Jedna od zanimljivijih stvari koje smo otkrili je da u Kini pileće nogice nisu samo popularna namirnica već su u pravilu skuplje od pilećih prsa. Da, dobro ste pročitali.

Dok se u našim krajevima pileća prsa često smatraju najboljim dijelom pileta, Kinezi daju prednost nogicama. Godine 2011. cijena 1 kg sirovih pilećih nogica u Kini kretala se od 1.32 do 1.76 eura, dok je za 1 kg smrznutih pilećih prsa trebalo izdvojiti od 1.21 do 1.32 eura. 

Kako ih pripremaju Kinezi

Pileće nogice u Kini oblikuju šaroliku paletu jela koja često zasjenjuju tradicionalna zapadna poimanja piletine. Koriste se u nekoliko regionalnih kineskih kuhinja, a mogu se poslužiti kao međuobrok uz pivo, hladno jelo, juha ili glavno jelo. Danas se zapakirane pileće nogice prodaju u većini trgovina u Kini kao međuobrok, često začinjen rižinim octom i čilijem.

U provinciji Guangdong, kao i Hong Kongu, obično se prvo prže u dubokom ulju pa kuhaju na pari kako bi nabubrile prije nego što se pirjaju u umaku od crnog fermentiranog graha i šećera.

U kontinentalnoj Kini popularni snack barovi specijalizirani za mariniranu hranu prodaju  marinirane pileće nogice, koje se pirjaju sa sojinim umakom, sečuanskim paprom, klinčićima, češnjakom, zvjezdastim anisom, cimetom i čili pahuljicama. U južnoj Kini pileće nogice se često kuhaju sa sirovim kikirikijem kako bi se pripremila rijetka juha.

Što možete napraviti s njima

Nakon što se ukloni vanjski sloj tvrde kože, većina jestivog tkiva na pilećim nogicama sastoji se od kože i tetiva, bez mišića. To im daje želatinastu teksturu koja se prilično razlikuje od ostatka pilećeg mesa.

Upravo zbog toga često se koriste za dodavanje teksture, ali i bogatog, želatinastog okusa juhama i umacima. Njihova jedinstvena tekstura može biti pravo otkriće za one koji se prvi put upuste u kuhanje s ovim dijelom pileta. Nakon duljeg kuhanja na laganoj vatri koža na nogicama postaje mekana i ukusna, a iz kostiju izlazi želatina, stvarajući gust i bogat temeljac ili bazu za umake.

Također se možete odlučiti za pečenje nogica. Prethodno prokuhane i marinirane u mješavini soja sosa, meda, češnjaka i drugih začina, pileće nogice mogu se peći dok ne postanu hrskave i zlatnosmeđe. Za ljubitelje pikantnih okusa nogice se mogu prokuhati i zatim marinirati u mješavini čilija, češnjaka, octa i šećera. Ovo je popularan način pripreme u mnogim azijskim zemljama i svakako ga se isplati probati.

Ne zaboravimo ni da pileće nogice možemo koristiti u pripremi pileće hladetine, ukusnog i osvježavajućeg jela koje posebno dobro odgovara tijekom ljetnih mjeseci. Važno je samo zapamtiti da priprema pilećih nogica zahtijeva vremena. One se moraju dugo kuhati kako bi postale mekane i ukusne, ali konačni rezultat je svakako vrijedan truda. Bez obzira na način pripreme pileće nogice pružaju odličnu priliku za malo kreativnosti u kuhinji, a rezultat će uvijek biti nutritivno bogat i ukusan obrok.

Pročitajte više