Koje vrećice od čaja idu u biootpad, a koje ne?

Ilustracija: Shutterstock

VRLO je vjerojatno da znate, naročito ako živite u Zagrebu i doživjeli ste sve drame oko kanti, vrećica, odvoza smeća i sličnog, no ako ne znate, da ponovimo - postoji više spremnika za otpad, a dosta govora bilo je oko smeđih spremnika koji su izazivali (i još uvijek izazivaju) neke dvojbe. Pa što sve ide u smeđe spremnike i biorazgradive smeđe vrećice?

U smeđe spremnike treba odlagati kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostaci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.), vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća) te male količine ostalog biootpada, kao što su kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice te male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci.

U biootpad samo vrećice od celuloze

Kako već neko vrijeme dosta pratimo sve nejasnoće oko odvajanja na društvenim mrežama (primjerice, važno je znati da ništa termički obrađeno ne ide u biootpad, kao ni ništa životinjskog porijekla ili pak opušci), shvatili smo kako ima dosta bitnih detalja u cijeloj priči (npr. trebali biste maknuti naljepnicu s kore banana jer jedno ide u biootpad, drugo u miješani), a i sami smo se nedavno našli u dvojbi. I to upravo oko vrećica čaja.

Kako nam se pokazalo u praksi, ekskluzivniji proizvođači češće će imati nereciklabilne ambalaže od polimernih materijala, od vrećice čaja do samog paketića u kojem je vrećica, dok čajevi srednjeg cjenovnog ranga u dosta slučajeva imaju jeftinije, ali i za okoliš manje štetne ambalaže - celulozu (ili 100% ili dio).

Na slici iznad možete vidjeti dvije vrećice, lijeva koja je skuplja, stranog, ekskluzivnijeg proizvođača (ne ide nikako u biootpad već miješani), te desna koja je jeftinija, domaćeg proizvođača (na izgled celuloza, dakle prikladno za biootpad). S obzirom na to da se u uputama o odvajanju otpada vrste vrećice čaja ne objašnjavaju podrobnije, pitali smo za objašnjenje Marinu Matijević iz inicijative Ja, Bolji Građanin.

Najbolje za okoliš je kupovati u rinfuzi

"Da, nažalost, nisu sve vrećice čaja iste i oni koji koketiraju s luksuzom često vode do toga da je to plastika, ali i ovaj desni, to su često kombinacije papira i plastike, tako da ni ta, ako je tako, ne može u biootpad", govori nam Marina, objašnjavajući da i izgled vrećice može varati. Napomenula nam je i kako je nedavno upitala Franck o njihovim čajevima, s obzirom na to da su na našem tržištu iznimno popularni.

Tvrde kako su njihove vrećice od 100 posto celuloze i sukladno tome mogu u biootpad, osim čajeva iz njihove Superiore linije, najčešće za kafiće i restorane, koja se ipak proizvodi od neodrživih materijala.

"Moja definitivna preporuka su čajevi u rinfuzi koje je najbolje kupiti u većoj količini da u startu imate manje ambalaže. Procijeđeni može normalno u biootpad. Ali ono na što se treba i tu paziti je da ga procijedite, maknete iz šalice i bacite u biootpad prije no što u napitak umiješate šećer ili med, jer i taj čaj koji je bio u doticaju s medom, šećerom, limunom i sličnim ne bi smio u biootpad", pojašnjava.

Par riječi o Marini

Da vam ukratko predstavimo našu sugovornicu - Marina Matijević je ekološki osviještena komunikologinja koja u Zagrebu živi posljednjih šest godina, originalno je iz Splita, a sedam godina živjela je u SAD-u, gdje je završila fakultet (u ovom opsežnom intervjuu možete saznati više o njoj).

Njezin profesionalni put je bio prvenstveno naslonjen na marketing, projektni menadžment te turizam, a prije par godina krenula je sa svojom specijaliziranom turističkom agencijom i sve je išlo poprilično dobro, kako kaže, dok je koronakriza nije pogodila direktno.

Činjenica da joj je virus srušio cijelo poslovanje bila joj je šamar u lice i natjerala ju je da detaljno preispita čime se to uopće bavi te da shvati koliko je u biti to nevažna stavka u nekoj hijerarhiji vrijednosti za čovječanstvo.

Htjela je postati bolji građanin pa je pozvala druge da joj se pridruže i trenutno je možete pratiti na Instagramu i TikToku, gdje svakodnevno dijeli raznovrsni sadržaj. I mi smo vam već pisali o njenom vrlo jednostavnom triku kako kruh star sedam dana vratiti u život, ali i o tome kako je jednim videom prošlog ljeta šokirala ljude na internetu. U nastavku nađite par njenih interesantnih videa.

Rado dijeli recepte za jela od ostataka

@ja.bolji.gradjanin#hrananijeotpad Držim fige da ovaj recept kod tebe probudi kreativnost kod kombiniranja ostataka🙏🏻 #jaboljigradjanin #recept #kuhanje ♬ Yummy - IFA
@ja.bolji.gradjanin Proslavimo Božić na način da ne bacamo hranu! Gotovo 300 tisuća tona hrane u Hrvatskoj godišnje završi u smeću. U blagdansko vrijeme kilogrami bačene hrane dodatno rastu…Bit blagdana je vrijeme zajedno, budimo umjereni i u jelu i u piću. Napomena na recept: Kako ne bi bilo vodenasto ključno je ocijediti i istisnuti sav višak vode iz zelenila nakon kuhanja te narezati na sitno. @Konzum #recept #mojbožić #provjerenodobri #jaboljigradjanin ♬ Christmas standard song - 3KTrack

Ima i savjete za "oživljavanje" hrane

@ja.bolji.gradjanin Ne bacajmo hranu tako olako…🙏🏻🙏🏻🙏🏻 Sve što vam od uputa mogu reći jest da ako želite da vam je brownie viši uzmite manji kalup od moga. Moja tepsija je 35x20. Ja sam pekla ovu tanku verziju 25minuta na 180. Ako ste u manjem kalupu i kolač je deblji duže će vam trebati. Čačkalicom provjerite kad vam je gotovo. Kad čačkalica izlazi čista I suha, gotovo je. SASTOJCI: · 2 zrelije banane · 2 jaja · Otprilike 100 g maslaca · 40 g šećera (ja sam kombinirala smeđi i bijeli jer sam tako imala) · 3 velike žlica kakaa u prahu · 1 mala žlica praška za pecivo · 60 g brašna – ja sam stavila oštro · 90ak g tamne čokolade @Bosch Home ADE #recept #kolac #jaboljigradjanin ♬ La foule - Remastered - Édith Piaf
@ja.bolji.gradjanin Zar nije najgore kad kupiš štrucu kruha, ne pojede se sve taj dan, a samo 3 dana kasnije plijesan je po čitavoj štruci? Statističko istraživanje o otpadu od hrane u Republici Hrvatskoj provedeno u 2021. je pokazalo kako su kruh, žitarice i pekarski proizvodi četvrti na listi bačenih namirnica. Nažalost, kruh jednostavno nema dug rok trajanja, ali ima jako puno načina kako preduhitriti kruh u kanti. @bosch_home_ade #jaboljigradjanin #recept #kuhanje #kruh #likeabosch ♬ Doja - Central Cee

Kao i neka videa koji su izazvali kontroverze

@ja.bolji.gradjanin Ja nisam vična DIY projektima, ali na ovaj sam ponosna. Nije to idealno, slušala sam svoju intuiciju i zapravo dobila prilično dobre rezultate 💪 ♻️. Znam za metodu lijepi ostatak starog sapuna na novi, ali to često i ne uspjeva. Ako i ti imaš neke trikove u rukavu koji nam svima mogu poslužiti, piši dolje u komentare i inspiriraj druge 💫 #ajmocistit #kuća #jaboljigradjanin ♬ CASABLANCA - Nuha Bahrin & Naufal Azrin

Pročitajte više