Kopi luwak je najskuplja kava na svijetu, kod nas se 100 grama može naći za 40 eura

Foto: Unsplash

KOPI LUWAK najekskluzivnija je i najskuplja kava na svijetu. Potječe s indonezijskog otočja i uvelike se razlikuje od ostalih vrsta kava, i to ponajprije prema načinu proizvodnje. Naime, ova se kava proizvodi od - izmeta.

Zrnca kave prolaze kroz probavni trakt

Posebnost ove kave leži u tome što se pravi od posebno probranih zrnaca kave koja prolaze kroz probavni trakt azijske cibetke, životinjice nalik mački. No ne brinite se, iako na prvu ne zvuči nimalo ukusno i sigurno se pitate tko bi uopće pio ovu kavu, evo kako izgleda cijeli proces.

Ove životinje žive u južnoj i jugoistočnoj Aziji, a u divljini konzumiraju slatke i zrele plodove kave. Ti plodovi zatim odlaze u njihov probavni trakt, gdje njihovi probavni enzimi razgrađuju bjelančevine u zrnima kave, što smanjuje njihovu gorčinu.

Nakon probave ove životinje u svojim fekalijama izbacuju ta zrna kave, koja su samo djelomično probavljena, a mnogi znanstvenici smatraju da ti posebni enzimi u želucu azijske cibetke kavi daju taj posebni, snažni okus i aromu.

Priča ni tu ne staje - zrna se kasnije čiste i uklanja se njihov vanjski sloj, a zatim se nekoliko puta operu i prže se nekoliko sati na 120 stupnjeva. Kasnije se šalju dalje na prodaju ili mljevenje, a rezultat je intenzivna, aromatična i nimalo gorka kava, čija cijena seže i do 100 eura po šalici.

@thedubailist Would you try poop coffee?! 🤔 #luwak #bali #luwakcoffee #coffeelovers #thingstodobali #wheretogobali ♬ Love Grows (Where My Rosemary Goes) - Edison Lighthouse

Sve je počelo još u 19. stoljeću

Smatra se da je ta praksa započela još 1800-ih, i to sasvim slučajno. Naime, u doba nizozemske kolonizacije Indonezije stanovnici nisu smjeli konzumirati kavu koju su uzgajali, no vrlo brzo su se snašli.

Primijetili su da azijske cibetke konzumiraju bobice kave pa su za vlastite potrebe počeli proizvoditi kavu iz izmeta ove životinjice. Dakle, sve je krenulo sasvim slučajno, a danas je ovo najskuplja kava na svijetu.

Zašto je kopi luwak toliko skupa kava?

Osim neuobičajenog načina proizvodnje, koji također utječe na visoku cijenu ove kave, postoji još jedan razlog zbog kojeg je ovo najskuplja kava na svijetu. Ova egzotična kava proizvodi se u vrlo malim količinama - godišnje se proizvede tek 500-tinjak kilograma ove kave, a najviše se proizvodi na Filipinima, u Indoneziji i Vijetnamu.

Kod nas smo je našli na Mall.hr, gdje 100 grama košta 40 eura.

Pročitajte više