Krumpir salata kao vječna inspiracija: Može se napraviti na 101 prefin način

Foto: Shutterstock

ŠPANJOLSKI konkvistadori su otkrili krumpir u Peruu i prenijeli ga u Europu 1536. godine, ali je trebalo proći više desetljeća da ovo povrće postane široko prihvaćeno. Vjeruje se kako je krajem 16. stoljeća nekoliko europskih zemalja razvilo vlastite verzije salate od krumpira, a prvi pisani recepti se pripisuju njemačkim imigrantima koji su stigli u Ameriku sredinom 19. stoljeća.

Neki rani njemački recepti za krumpir salatu su uključivali kuhanje krumpira u vinu, dok su ga drugi samo zalijevali octom, solju i uljem. Za razliku od onoga na što smo danas navikli, salata se uglavnom posluživala topla. Danas je krumpir salata neizostavni dio blagdanskih trpeza, bez obzira na doba godine, a recepti, kojih ima bezbroj, vrlo su prilagodljivi.

Europa

U klasičnu salatu od krumpira obično stavljamo ocat, luk, sol, papar i ulje. Njemačka salata od krumpira ili "kartoffelsalat" razlikuje se od regije do regije, a verzije iz južnih predjela često uključuju nekoliko dodatnih sastojaka, poput slanine i goveđeg temeljca. Austrijska krumpir salata je u pravilu nešto lakša i sadrži vrlo malo masnoća.

Obično se nekoliko komadića kuhanog krumpira gnječi i miješa s pilećom juhom kako bi se dobio gušći, baršunast preljev. Francuzi koriste dosta začinskog bilja, poput ružmarina, vlasca, estragona, majčine dušice i kopra, a kremasti efekt postižu dodatkom senfa. 

Amerika

Salata od krumpira na američki način poslužuje se hladna ili na sobnoj temperaturi, a sastojci redovito uključuju majonezu ili sličnu zamjenu, poput jogurta ili kiselog vrhnja, začinsko bilje, luk i celer listaš. Nejasno je tko je prvi dodao majonezu u krumpir salatu, ali ova je tradicija jedinstvena za sjevernoamerički kontinent.

Razne mogućnosti

Ako samo želite malo začiniti svoj uobičajeni recept, pokušajte krumpiru dodati različito nasjeckano povrće. Među povrće koje je posebno ukusno u krumpir salati spadaju svježi i kiseli krastavci, rajčice, celer listaš, mladi luk, ljutika i svježa paprika, a također se može poslužiti na podlozi od hrskave zelene salate. Sastojci poput avokada i plavog sira će podići vašu salatu na višu razinu, a verziju s tvrdo kuhanim jajima ste vjerojatno imali prilike probati. 

Savjeti koji zlata vrijede

Krumpir ne smije biti ni nedovoljno ni previše kuhan. Ne želite da vam krumpir bude hrskav i čvrst niti želite dobiti nešto što nalikuje hladnom pire krumpiru. Savršeno skuhani krumpir bi trebao biti mekan do kraja, s rubovima koji se lagano počinju lomiti. 

U dobroj krumpir salati komadi krumpira trebaju biti začinjeni u cijelosti. Njihov krepak, zemljani okus je odličan uz malo soli kada su vrući, ali kada su hladni, djeluju teško i bljutavo te zahtijevaju puno kiseline. Jedan od profesionalnih kulinarskih savjeta preporučuje krumpire poškropiti octom dok su još vrući.

Dok vrući krumpir stoji, nastavlja otpuštati zarobljenu vodu u obliku pare. Para koja izlazi za sobom ostavlja praznine u strukturi krumpira koje se popunjavaju svime što se nađe u blizini. Ocat, ali i drugi začini te će praznine popuniti samo ako ih dodate dok krumpiri još uvijek kroz paru gube tekućinu.

Čak i ako iz nekog razloga ne planirate koristiti luk u svojoj krumpir salati, odlična je preporuka skuhati krumpire u vodi s malo luka koji će im prenijeti puno dobrih okusa. Naišli smo i na popularne recepte koji preporučuju kuhanje krumpira u kombinaciji vode i temeljca. 

Zapamtite da hranu koja se poslužuje hladna treba agresivnije začiniti nego hranu koja se poslužuje topla. Naši okusni pupoljci su manje osjetljivi na niže temperature. Krumpir salata mora imati više octa, šećera, začina i soli nego druga jela, ali je ključno postići ravnotežu. Svi se elementi moraju lijepo spojiti umjesto da se međusobno natječu.

Krumpir salata se u hladnjaku može čuvati do 3 dana. Luk će malo promijeniti boju, ali će okusi ostati isti.

Krumpir salata

Bavarska krumpir salata

Turska krumpir salata

Kremasta krumpir salata

Salata od crvenog krumpira

Salata od tunjevine i krumpira

Pročitajte više