Lidia Bastianich dobitnica nagrade za životno djelo: "Hrana zbližava strance"

Foto: FB/Lidia Bastianich

POZNATA voditeljica kulinarskih emisija talijansko-hrvatskih korijena Lidia Bastianich dobitnica je nagrade Daytime Emmy za životno djelo. Dodjela nagrada bit će održana u lipnju, a uz Lidiju Bastianich, dobitnici su i američka glumica Melody Thomas Scott te producent Edward Scott.

"Oni su istinske institucije u svijetu dnevne televizije", rekao je Adam Sharp, predsjednik i izvršni direktor Nacionalne akademije za televizijsku umjetnost i znanost, koja i dodjeljuje nagrade Daytime Emmy.

Oglasila se i sama Lidia

"Ogromna je čast dobiti priznanje i nagradu za životno djelo Daytime Emmy jer sam svoju strast prema hrani dijelila s TV publikom više od 25 godina. Zajedničko kuhanje i dijeljenje hrane ostaju zajednički nazivnik svih kultura.

Hrana njeguje, povezuje različite ljude, zbližava obitelji, prijatelje i strance. Ne postoji bolje mjesto na ovoj zemlji, posebno u ovim teškim vremenima, od dijeljenja hrane za stolom s drugima. Ta jednostavna ideja bila je temelj mog životnog rada", napisala je Lidia Bastianich na društvenim mrežama.

Tko je Lidia Bastianich?

Lidia Bastianich je priznata kuharica, vlasnica restorana, autorica kuharica i televizijska kuharica koja je postala poznata po svojoj strastvenoj predanosti talijanskoj kuhinji i kulturnoj baštini. Rođena je 21. veljače 1947. godine u Puli. Njeni roditelji bili su Talijani, a obitelj je emigrirala u Italiju nakon Drugog svjetskog rata. Kasnije su se preselili u Sjedinjene Američke Države, gdje su započeli novi život.

Svoju karijeru u kulinarstvu započela je kao konobarica, a kasnije je otvorila svoj prvi restoran u New Yorku, nazvan Felidia, koji je postao izuzetno popularan. Nakon toga otvorila je i druge restorane, uključujući Becco i Lidia's Kansas City. Njeni restorani često nude autentične talijanske delicije.

Lidia Bastianich postala je poznata i prepoznatljiva kroz svoje televizijske emisije o talijanskoj kuhinji. Nekoliko popularnih emisija uključuje Lidia's Italian Table, Lidia's Family Table i Lidia's Italy. U tim emisijama dijeli recepte, kulinarske savjete i priče iz svoje obitelji i kulinarskog iskustva.

Napisala je i mnoge kuharice, uključujući Lidia's Family Table, Lidia's Italy in America, Lidia's Italy i mnoge druge. Njene knjige sadrže raznovrsne talijanske recepte i kulinarske savjete, često kombinirajući tradicionalne okuse s modernim pristupom kuhanju.

Također je angažirana u humanitarnom radu i aktivnostima koje promiču gastronomsku edukaciju. Radi s organizacijama kao što su Boys & Girls Clubs of America i Catholic Relief Services. Tijekom godina, Lidia Bastianich primila je mnoga priznanja i nagrade za svoj doprinos kulinarskoj industriji i kulturi. To uključuje, primjerice, i članstvo u James Beard Foundation Hall of Fame.

Pročitajte više