Lovac na pizze: Belli di Mamma i moja najskuplja pizza

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na Hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu, a danas vam piše o budimpeštanskoj Belli di Mamma.

BELLI di Mamma je vrhunska budimpeštanska pizzerija, jedna od prvih s europske TOP 50 liste koje sam posjetio, a za nju me veže zanimljiva anegdota. Naime, uvijek me pitaju koja je najskuplja pizza koju sam pojeo, a ja se onda sjetim upravo ove pizzerije, bez obzira na to što sam u Dubrovniku pojeo pizzu koja je tada koštala 171 kunu.

Iako sam spomenutu pizzu u Dubrovniku, izvan sezone, platio 171 kunu, pizza koju sam pojeo u Belli di Mammi koštala me puno više. Na put smo krenuli u jedno subotnje jutro sa željom jednodnevnog obilaska Budimpešte uz ručak u Belli di Mammi. Rezervirali smo stol i sve je mirisalo na jedan odličan izlet i vrhunsku pizzu.

Nije sve išlo po planu

Naravno, sve je krenulo naopako već na granici s koje su nas vratili jer sam ja imao potvrdu o novoj osobnoj iskaznici u izradi. Potvrdu s kojom možete sve kao i s osobnom iskaznicom. Osim prijeći granicu.

Povratak u Osijek po putovnicu, neplaniranih 120 kilometara dodatne vožnje, novo čekanje na granici i beskonačno dugo traženje parkinga u Budimpešti nisu nas uspjeli spriječiti da u pizzeriju ipak stignemo na vrijeme.

Naručili smo dvije pizze, Vegetarianu i pizzu kuće, bijelu pizzu s kozicama. Nakon vrlo kratkog vremena stigla nam je na stol Vegetariana, a uz nju i salata s kozicama i rukolom.

Poprilično skupa salata s kozicama!?

Nakon par minuta čuđenja shvatio sam kako su moj tarzanski engleski koji pričam kad sam uzbuđen i mađarska konobarica savršena kombinacija za pogrešnu narudžbu pa sam umjesto pizze s kozicama dobio salatu. Salatu sam od muke pojeo čekajući pizzu koja mi je na stol stigla tek iz drugog pokušaja.

Samim time je, računajući neplanirane troškove puta i neplaniranu salatu od kozica, pizza iz Belli di Mamme postala moja najskuplja pizza. Belli di Mamma sasvim je zasluženo na dosta visokom mjestu europske TOP 50 liste jer pravi vrhunske napoletane, skoro savršenog tijesta. Tijesto izgleda obećavajuće, a tekstura je stvarno savršena. Nadjevi su kvalitetni, fini i ukusni, a ima ih taman koliko treba.

Cijene

Cijene se kreću od 2420 forinti (6.50 eura) za Marinaru do 5680 (15.30 eura) za najskuplju Bufalinu con Parma. Margherita je 3190 forinti (8.58 eura). Ono što osim kvalitetne napoletanske pizze treba istaknuti je vrlo ugodan ambijent i lijepo uređen prostor restorana u kojem se nalaze picajolov radni pult i velika krušna peć pa doslovno možete gledati kompletan proces izrade i pečenja pizze koju ste naručili.

Iako smo posjetili nekoliko odličnih pizzerija tijekom odlazaka u Budimpeštu (Digo, Manufactura, Dellarosso…), Belli di Mamma je definitivno budimpeštanski broj jedan. U međuvremenu su proširili ponudu pa sam prilikom jednog od kasnijih posjeta isprobao i svoju omiljenu pizzu s mortadelom.

Ako vas put odvede u Budimpeštu, a volite dobru napoletanu, obavezno posjetite Belli di Mammu. Stol možete rezervirati i na internetu, vrlo jednostavno i brzo.

Osim ove pizzerije, svakako bih preporučio i pizzeriju Digo koja je prije par godina bila u TOP 10 europskih pizzerija, ali je iz meni nepoznatih razloga više nema na spomenutim listama. Iako još uvijek radi vrhunske napoletane. Budimpešta je definitivno grad odličnih pizzerija.

Pročitajte više