Lovac na pizze: Odlična napoletana u Ogulinu i neugodno iznenađenje za kraj

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu, a danas vam piše o ogulinskoj pizzeriji Antica.

BUDUĆI da već jako dugo planiram posjetiti ogulinsku Anticu, učinili smo to napokon tijekom proteklog vikenda na putu prema Istri. Antica je ogulinska pizzerija za koju me jako puno poznanika uvjeravalo da je među najboljim pizzerijama u Hrvatskoj. I bili su u pravu!

Antica je definitivno jedna od najboljih hrvatskih pizzerija s pravom napoletanom. Prije samog osvrta kratka uputa onima koji na putu prema moru odluče navratiti u Anticu. Iako smo krenuli u Istru, na glavnom smo račvanju nakon Bosiljeva skrenuli u lijevi krak, onaj prema Splitu.

Nije usput, ali pravim ljubiteljima pizze ništa nije teško

Put smo nastavili tako da smo se na krak prema Rijeci, odnosno Istri, ponovno uključili kod Vrbovskog. Oni koji idu za Split samo se trebaju vratiti na izlaz kojim su i došli. Antika baš i nije usput, ali ako ste ljubitelj dobre pizze, svakako se isplati skrenuti s autoputa i voziti u Ogulin.

Uspjeli smo dan ranije bez problema rezervirati stol na kojem nas je dočekala simpatična pločica s imenom. Iznenadila nas je srdačnost konobara. Svi su izuzetno ljubazni i profesionalni. Stalno su tu negdje, izuzetno angažirani, ali nenametljivi.

Picajol zna znanje

Uz odličnu napoletanu i jako korektne cijene, upravo su djelatnici glavni adut ove ogulinske pizzerije. Pizze su napoletanske, a tijesto priprema netko tko zna kako se to radi. Antica ima pravu napoletanu i izgledom, i teksturom, i okusom. Deblji prozračni rubovi puni šupljina i tanka i mekana sredina. Vrhunska napoletana.

Nadjevi su složeni od kvalitetnih sastojaka, a toliko su ukusni i sočni da nam je doslovno došlo da naknadno naručimo još jednu pizzu. Sigurno ne bismo pogriješili jer je pizza jako fina, ukusna i zasitna, a istovremeno jako lagana. Pizza nam je poslužena nakon samo par minuta pa smo sigurni da Antica ima kvalitetnu krušnu peć odgovarajuće temperature.

Cijene su nas, s obzirom na kvalitetu pizze i kvalitetnu uslugu, ugodno iznenadile. Marinara je 5 i pol eura, Margherita 6 eura, a ostale su po 7 ili 7 i pol eura. Isprobali smo Vegetarianu i Salerno, koje su sedam eura i doslovno vrijede svakog centa. Možda i više.

Ali nije sve savršeno - plaća se samo gotovinom

Ako ste, nakon svega što sam napisao, pomislili kako je Antica savršena pizzerija, na kraju dolazi nešto što bi se moglo nazvati jedinim ozbiljnim nedostatkom ili sasvim nepotrebnim minusom.

Dakle, za kraj malo upozorenje. Ako odlučite posjetiti Anticu, ponesite dovoljno gotovine. Antica ne prima kartice!? U današnje vrijeme, kad gotovo svugdje možete plaćati ne samo karticama već i mobitelima i pametnim satovima, ovo je, nažalost, dosta loša i pomalo neshvatljiva poslovna odluka.

Obično na pizze odlazimo s klincima, bude nas pet ili šest za stolom. To bi značilo da bi nas odlazak u Anticu, bez obzira na uistinu niske i korektne cijene, koštao sedamdesetak eura.

Ne znam nikoga tko toliko gotovine nosi u novčaniku, to je donedavno bilo oko 400 kuna. Osobno sam u vrijeme prošle valute nosio stotinjak kuna gotovine. Danas u novčaniku imam petnaestak do dvadesetak eura. Nekad i manje.

Uz toliko sasvim zasluženih pohvala i pluseva, ovo je, nažalost, jedini minus koji na kraju pokvari ukupni dojam. Iako imaju lijep starovjekovni naziv, ne moraju zato imati i starovjekovni način plaćanja.

Šteta zbog te nepotrebne i loše odluke jer je Antica uistinu vrhunska pizzerija s odličnom napoletanskom pizzom, koju ćemo sigurno posjetiti uvijek kad nas put odvede u Ogulin. Naravno, s dovoljno gotovine u novčaniku.

Pročitajte više