Lovac na pizze: Top 20 napoletanskih pizza u regiji

Foto: Shutterstock

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i nakon tekstova o top 10 pizza u regiji, Hrvatskoj i Zagrebu donosimo vam top 20 napoletanskih pizza iz regije.

NAKON nekoliko odvojenih popisa, osvrta i top lista, odlučio sam napokon napraviti i jednu objedinjenu listu s pizzerijama u regiji (Hrvatska, Slovenija, Srbija) koje imaju napoletansku pizzu.

Taj ću popis, naravno, svake godine ažurirati budući da je sve više pizzerija koje se trude napraviti vrhunsku napoletansku pizzu. Neke, kojih na ovom popisu trenutno nema, jednostavno nisam stigao posjetiti ove godine. Tu prvenstveno mislim na ljubljansku Gostilnicu 5-6 kg, labinski Napoli i ogulinsku Anticu.

Budući da su uistinu samo nijanse u igri, konačnu sam ocjenu dobio ocjenjujući čak šest različitih parametara (tijesto, nadjev, prostor, cijena, ostalo u ponudi, opći dojam). Dvije pizzerije upravo zbog toga dijele zadnje, dvadeseto mjesto. Time, nadam se, izbjeći ću zločeste komentare na koje sam se već pomalo i navikao.

20. mjesto: O´Hara (Ivane Brlić Mažuranić 1B, Zagreb)
Ocjena: 8.5

O´Hara je za napoletansku pizzu nešto poput Karijole za pizze romanskog stila. Prije nekih šest, sedam godina ova je pizzerija bila institucija u svijetu pizzerija s pravim napoletanskim pizzama. Međutim, u zadnjih godinu, dvije najveći je problem kod O´Hare to što je više zatvorena nego otvorena.

Imao sam tu sreću pa sam bio u O´Hari netom nakon otvaranja, ali i prije nekih godinu dana, dok je bila otvorena. Mislim na onu zagrebačku, budući da je poput Baste O´Hara otvorena i na drugim lokacijama, u Splitu i u Rijeci. O´Hara u Rijeci radi i nije zatvorena.

Ono po čemu pamtim ovu pizzeriju su vrhunsko tijesto i neobični nadjevi kvalitetnih sastojaka. Prvi put sam u životu probao pizzu s konjetinom. Nadam se da će se zagrebačka O´Hara ipak otvoriti budući da je to pizzerija koja definitivno zaslužuje biti na ovakvim listama.

O´Hara u ugodnom ambijentu poslužuje jako dobre napoletanske pizze i ima možda mrvicu previsoke cijene, ali njihove pizze svakako to opravdavaju.

20. mjesto: Pizza Art (Vojvođanska 21, Sombor)
Ocjena: 8.5

Pizza Art ima vrhunsku pizzu, krušnu peć i premali i neadekvatan prostor. Ovu sam pizzeriju posjetio zbog velikog broja preporuka i jako visoke ocjene u recenzijama. Netko je u recenzijama odlično napisao kako Pizza Art pravi pizzu poslije koje se ne osjećaš kao da si "pojeo dve vekne hleba".

Pizza je odlična, tijesto pravo napoletansko, lagano i prozračno, a nadjevi kvalitetni i pametno složeni. Cijene su za pruženu kvalitetu izrazito niske, kreću se od 540 do 800 dinara (5 do 7 eura). Ova bi pizzerija uz veći broj stolova i veći prostor zauzela više mjesto na ovom popisu. Moja je preporuka Bianca, bijela pizza s bijelim lukom i špinatom.

19. mjesto: Victoria (Bosanska 3, Šibenik)
Ocjena: 8.7

Victoria je još jedna pizzerija koju sam otkrio sasvim slučajno. Nakon odlaska na šibenski polumaraton potražio sam The Bar, pizzeriju u kojoj sam nekoliko puta probao pizzu s crnim tijestom, a budući da je bila zatvorena, sasvim sam neplanirano završio u Victoriji.

Victoria je poput varaždinskog Angelusa, restoran s dosta dobrom ponudom, ali i vrhunskom pizzom. Napoletansko tijesto jako dobre teksture sa zanimljivim kombinacijama nadjeva.

Nadjevi su uistinu jako kvalitetni i vjerojatno su utjecali na nešto višu cijenu pizze. Margherita je 60 kuna, moja omiljena s mortadelom i pistacijom 96 kuna, a najskuplja je Tartufata, za koju treba izdvojiti 106 kuna.

18. mjesto: Franko´s (Ulica kneza Branimira 71a, Zagreb)
Ocjena: 8.7

Franko´s je uz splitsku Bokamorru jedina hrvatska pizzerija koju sam pronašao na europskim top listama. I jedna od najboljih hrvatskih pizzerija s napoletanskim pizzama. Ispred nje sam na zagrebačku top listu uvrstio samo Al Dente i Park.

Ono što uvijek volim istaknuti je hrabro poigravanje nadjevima i kombinacijama sastojaka. Ovo je prva pizzerija u kojoj sam kušao pizzu s jestivim cvijećem.

Ako volite pravu napoletansku pizzu u ugodnom ambijentu i ne smatrate pizzu jelom za siromašne, onda obavezno posjetite ovu pizzeriju. Naime, Franko´s ima vrhunske, ali uz Al Dente najskuplje pizze u Zagrebu. Margherita je 67 kuna, Vesuvio je 53 kune, a za najskuplje ćete pizze izdvojiti i do 114 kuna. I mala napomena.

Nedavno sam sudjelovao u ocjenjivanju pizza iz dostave. Franko´s očito ima dvije vrste pizze, odnosno dvije vrste tijesta. Jedno za dostavu, a drugo za ponudu u samoj pizzeriji. Napoletanska su tijesta definitivno nezahvalna za dostavu, ma koliko ona brza bila.

17. mjesto: Basta (Varšavska 5, Zagreb)
Ocjena: 8.7

Basta je jedna od pizzerija koje su prve počele s napoletanskim pizzama. Iako se tako oglašavaju, a tijesto uistinu izgleda kao napoletansko, meni sam okus i tekstura više vuku na old school tijesto. Pizza je definitivno fina, a sastojci u nadjevima jako dobro složeni, kvalitetni i ukusni.

To je pizzerija oko koje se uvijek lomim kad slažem top liste. Prostor je lijepo uređen, ambijent ugodan, a osoblje profesionalno. Osim lokacije u samom centru Zagreba (Varšavska 5), Basta ima lokaciju i na Jarunu (Hrgovići 51), ali i u Splitu (Obala kneza Branimira 1a) i Makarskoj (Kralja Tomislava 2).

Cijene pizza se kreću od 68 do 112 kuna (cijene su različite i ovise o lokaciji). Rijetko se koja pizzerija u Hrvatskoj može pohvaliti uspješnim poslovanjem na toliko različitih lokacija.

16. mjesto: Hex (Trg kralja Tomislava 18, Valpovo)
Ocjena: 8.8

Priznajem, otišao sam u Hex na nagovor prijatelja, poprilično skeptičan. Dobra pizzerija s vrhunskom pizzom u Valpovu!? Postoji. Zove se Hex. U samom centru Valpova netko je imao hrabrosti nabaviti vrhunsku peć i otvoriti pizzeriju s pravim napoletanskim pizzama. 

Tijesto je na granici savršenog. Nadjevi skladni, ukusni i fini. Cijene su u rasponu od 39 za Margheritu do 56 kuna za Hex i Slavonsku pizzu. Moja je preporuka Bijela pizza s mariniranom piletinom i vrlo ukusnim bijelim dresingom. Hex mi je pravo otkriće.

15. mjesto: Pop´s Pizza & Sport (Breg 2, Ljubljana)
Ocjena: 8.8

Nedavno sam otkrio još jednu ljubljansku pizzeriju koja pravi vrhunske napoletanske pizze. I koja se poput Veracea nalazi na europskoj top  50 listi. Iako je Verace bolje rangiran na europskim top listama, meni je Pop´s Pizza & Sport ljubljanski broj jedan.

Pop´s je velik, prostran i lijepo uređen prostor opuštene atmosfere na samoj šetnici uz rijeku Ljubljanicu, u kojem možete uživati u pravim napoletanskim pizzama s ukusnim tijestom na kojem su pažljivo posloženi isto tako ukusni i kvalitetni nadjevi.

Dodatno mi se svidjelo to što ova pizzerija ima dosta dobru ponudu craft piva. Cijene su slične kao i u svim ostalim ljubljanskim pizzerijama, Margherita je 9.90 eura, a najskuplje Puttanesca, La Regina i Sofia D.O.P. su 14.90 eura. Nađete li se u Ljubljani, ne propustite priliku posjetiti ovu vrhunsku pizzeriju.

14. mjesto: Ventidue (Ulica Stjepana Radića 22, Osijek)
Ocjena: 9.0

Ventidue je uz Pepe jedina osječka pizzerija s pravim napoletanskim pizzama. Smještena je u samom centru grada, ugodnog je ambijenta u lijepo uređenom prostoru. Moj je prvi doživljaj bio pomalo zbunjujući i nikako u skladu s velikim očekivanjima.

Dao sam ovoj pizzeriji još jednu šansu i shvatio zašto su u osvrtima unatoč visokoj ocjeni svi istaknuli jedan zanimljiv nedostatak, neujednačenost. Moj je drugi dolazak bio potpuno različit od prvog. Očito je taj prvi put picajol imao loš dan ili nešto nije štimalo sa samim tijestom ili temperaturom peći.

Tek sam u drugom i trećem dolasku doživio Ventidue kao vrhunsku pizzeriju s odličnim napoletanskim tijestom i ukusnim nadjevima. Cijene su u rasponu od 34 do 98 kuna. Marinara je 34 kune, Margherita 48 kuna, a najskuplja je Speciale Limperiale Napoletana, pizza s crnim tartufima.

Ventidue u svojoj ponudi ima i dosta dobar izbor bezglutenskih pizza. Sve u svemu, Ventidue definitivno zaslužuje visoko mjesto na ovoj ljestvici. Po mom skromnom sudu, uz Pepe, Sporthouse i Astrogarden idealno mjesto za vas ako ste u Osijeku i volite pojesti dobru pizzu. Pogotovo ako ste ljubitelj prave napoletanske pizze.

Mnoge su osječke pizzerije nakon otvaranja Ventiduea drastično podigle kvalitetu svoje ponude, što je svakako dobro i pohvalno.

13. mjesto: Verace (Streliška ulica 22, Ljubljana)
Ocjena: 9.0

Budući da je Ljubljana uistinu prekrasan grad, nije nam teško palo otići u Verace, napuljski restoran koji se nalazi na 35. mjestu popisa europskih top 50 pizzerija. Iako smo na put otišli pomalo brzopleto te stoga nismo imali rezervaciju, ljubazni su nam konobari ipak pronašli jedan slobodan stol.

Ako ne želite igrati na sreću, obavezno na vrijeme rezervirajte stol u ovoj poznatoj ljubljanskoj pizzeriji. 

Pizze su prave napoletanske, izgledom, teksturom i okusom. Jako ukusne. S obzirom na lokaciju, ambijent i kvalitetu pizze, cijene su poprilično prihvatljive, a kreću se od 9.50 do 13.50 eura. Verace u svojoj ponudi ima i dosta dobar izbor veganskih pizza. Ovo je definitivno pizzerija koja zadovoljava sve potrebne kriterije i nije bez razloga na europskim top listama.

12. mjesto: Toccare (Vukomerečka ulica 36, Zagreb)
Ocjena: 9.0

Toccare, pizzerija koja se nalazi u Vukomercu, nedavno je bila predmet vrlo burne rasprave na društvenim mrežama. Naime, Toccare je jedina pizzerija koju sam posjetio koja dodatno naplaćuje rezanje pizze. Iako ovu poslovnu odluku osobno smatram potpuno nepotrebnom, pogrešnom i lošom, Toccare zaslužuje biti na ovoj listi.

Tijesto je pravo napoletansko, izgledom i teksturom. Ono što mi se najviše svidjelo su vrlo hrabre i odlične kombinacije sastojaka. Toccare ima jako dobro tijesto i odlične nadjeve. Ugodan ambijent uz prihvatljive cijene izrazito velikog raspona. Margherita je pristupačnih 45 kuna, a Pizza Toscana, ujedno i najskuplja, dosta visokih 165 kuna. 

11. mjesto: Public (Ulica kralja Tomislava 11, Zagreb)
Ocjena: 9.0

U Public sam otišao zbog nekoliko preporuka koje sam dobio budući da mi je poput još nekih "kvartovskih" pizzerija prolazio ispod radara. I nisam pogriješio. Lijepo uređen prostor i beskrajno ljubazno i profesionalno osoblje.

Pizza prava napoletanska, tijesto odlično, nadjevi fini iako bih osobno volio da su mrvicu obilniji, da ih na tijestu ima više. Public uz odličnu napoletansku poslužuje i romanski tip pizze s poprilično drugačijim, hrskavim tijestom.

Cijene su nešto više od većine ostalih pizzerija s ove liste. Margherita je 58 kuna, ostale su između 60 i 95 kuna. Public možda zaslužuje i više mjesto, ali sam očito pogodio loš dan picajola ili sam imao prevelika očekivanja. Nakon izlaska sam imao osjećaj kao da mi, iako su uistinu vrhunske, nešto na pizzama nedostaje.

10. mjesto: Pepe Pizza Place (Šamačka 4, Osijek)
Ocjena: 9.2

Prošle sam godine zbog vlastite gluposti doslovno buljio u zatvorena vrata pariške pizzerije Peppe. Maloprije sam bio u jednom drugom Pepeu, onom osječkom. Kad ne mogu ja u Peppe, može Pepe u Osijek. 

Osijek je dobio još jednu pizzeriju. Vrhunsku! Pepe se smjestio tik uz šetnicu u samom centru grada. Odlična lokacija u podnožju hotela Osijek. Lijepo uređen prostor ugodnog ambijenta, srdačno, profesionalno i nenametljivo angažirano osoblje.

Pizza nas je ugodno iznenadila. Napoletansko tijesto, nadjevi fini, kvalitetni i dobro složeni. Isprobali smo pizzu Pepe s jako dobrom bresaolom i Grana Padano listićima te Pistacchio & Mortadellu. Naravno, ja sam naručio svoju omiljenu s mortadelom i pistacijom. Cijene su prihvatljive i primjerene, a kreću se od 56 kuna za Margheritu do 89 kuna za onu najskuplju, Tartufo&Prosciutto. Kad bih baš morao pronaći neku zamjerku ili nedostatak, onda bi to bilo tijesto. Iako dobre teksture, mrvicu je "nabijeno".

Malo deblji, prozračniji i "napuhani" rubovi učinili bi tijesto, pogotovo rubove, prhkijim i perfektnim. Ono što osobno smatram dodatnim adutom je to što Pepe ima u ponudi i drugu vrstu hrane. Ne veliku ponudu, ali ima. To je svakako dobro ako u društvu imate nekog tko baš ne obožava pizzu, a izlazite na zajedničku večeru ili ručak. Meni se to često događa.

Budući da uz pizzu volim popiti dobro pivo, svakako treba istaknuti i dosta dobru ponudu piva. Sve u svemu, drago mi je što je Osijek bogatiji za još jednu kvalitetnu pizzeriju. Jer Pepe Pizza Place to uistinu jest.

9. mjesto: Bosiljak Pizza Napoletana (Bežanijska 36, Zemun)
Ocjena: 9.2

Prilikom jednog odlaska na utrku u Beograd čuli smo u razgovoru kako je u centru Zemuna otvorena pizzerija koja pravi pravu napuljsku pizzu. Otišli smo i nismo zažalili ni sekunde potrošenog vremena.

Da, Bosiljak je pizzerija koja pravi napuljsku pizzu. I to odličnu! U ugodnom ambijentu pored velike Maradonine slike na zidu, pažnju privlači velika krušna peć iz koje izlaze pizze s kvalitetnim napoletanskim tijestom. Prostor je uređen baš onako kako zamišljam interijer dobre pizzerije. 

Cijene su u rasponu od 540 do 1210 dinara (5 do 10 eura). Meni se svidjela pizza Paesana ukusnih sastojaka, od kojih je vodeći okus davala rajčica sušena na suncu.

8. mjesto: Al Dente (Bogovićeva ulica 5, Zagreb)
Ocjena: 9.2

Al Dente je definitivno jedna od pizzerija zbog kojih sam se navukao na napoletansko tijesto. U biti, njihovo je tijesto podvrsta napoletanskog, takozvano cannoto, vrlo debelih, ali prozračnih rubova ispunjenih zrakom. Odlična lokacija u samom centru grada ugodnog ambijenta i profesionalna usluga. Ova mi se pizzerija bez obzira na visoke cijene zavukla pod kožu.

Po meni najbolja napoletanska pizza u Zagrebu, vrhunskog tijesta i jednako tako kvalitetnih nadjeva. Ono što mnogi komentiraju na društvenim mrežama ili pomalo i opravdano ističu u recenzijama su vrlo visoke cijene. Margherita je 90 kuna, a uz većinu pizza koje su preko 100 kuna ističe se Tartuf i Stracciatella, za koju ćete izdvojiti pomalo nestvarnih 300 kuna.

Al Dente, kako sam napisao i u svojim objavama na Facebooku, nije pizzerija iz koje ćete redovito naručivati hranu za gablec, ali je svakako pizzerija koju, ako ste ljubitelj pizze, obavezno morate posjetiti. I jedna mala zanimljivost vezana uz Al Dente. Ova je pizzerija stavila tri nove pizze u svoj jelovnik koje u nadjevima imaju kesten, batat i biftek. Al Dente se uistinu hrabro i vrlo uspješno poigrava okusima i kombinacijama sastojaka.

7. mjesto: Bokamorra (Trumbićeva obala 16, Split)
Ocjena: 9.2

Posjetio sam većinu splitskih pizzerija i Bokamorra je definitivno korak ispred svih ostalih. Jedina hrvatska pizzerija uz zagrebački Franko´s koja se nalazi na top 50 listi europskih pizzerija.

Pravo napoletansko tijesto, doslovno savršeno s bogatim i finim nadjevima uvijek me podsjeti na izjavu jednog vrhunskog splitskog picajola. Kad su ga pitali kako prepoznati dobru pizzu, rekao je da samo pola sata nakon što pojedete dobru pizzu možete ići trčati na Marjan.

Prave su pizze lagane i ne ostavljaju osjećaj težine u želucu. Upravo je takva Bokamorrina pizza. Fina i lagana. Ugodan ambijent, dobra lokacija i profesionalno osoblje guraju Bokamorru u sam vrh. Cijene su u rasponu od 65 kuna za Margheritu do 95 kuna za one najskuplje, Porco Mio i Che Kozica.

6. mjesto: Giovanni´s (Nikole Spasića 3, Beograd)
Ocjena: 9.2

Pomalo slična priča kao i sa somborskom pizzerijom Pizza Art. Pizzerija Giovanni´s ima jednu od najboljih napoletanskih pizza koje sam probao. Međutim, pizze poslužuje, iako u ugodnom ambijentu, u svakako premalom i neadekvatnom prostoru. Vrhunska lokacija u samom centru Beograda u skučenom prostoru s tri mala stola na samo petnaestak kvadrata površine.

Tijesto je skoro pa savršeno, nadjevi pažljivo složeni od sastojaka vrhunske kvalitete. Naravno, naručio sam svoju omiljenu pizzu s mortadelom i pistacijom. Dobio sam i kuglu vrhunske buratte koju mi nigdje do sada nisu stavili na ovu pizzu. Cijene se kreću od 790 dinara (7 eura) za najjeftiniju Margheritu do 1290 dinara (11 eura) za najskuplju Mortadella e Pistacchi.

5. mjesto: Majstor i Margarita (Vuka Karadžića 12, Beograd)
Ocjena: 9.3

Iako je Majstor i Margarita donedavno bila meni najbolja pizzerija, pojavile su se dvije nove koje su ovu pizzeriju neobičnog imena potisnule na treće mjesto.

Ime je nastalo kombinacijom naslova poznatog Bulgakovljevog romana i naziva jedne od dvije izvorne napoletanske pizze. Druga je Marinara. A upravo sam se u Majstoru i Margariti navukao na pizzu s mortadelom i pistacijom.

Tijesto je napoletansko, izuzetno dobre teksture i okusa. Nadjevi su ubitačni, a mortadela je definitivno jedna od najukusnijih koje sam kušao, pogotovo na pizzi. Cijene su bez obzira na vrlo kvalitetne sastojke u okvirima primjerenog i vrlo prihvatljivog, usudio bih se kazati, začuđujući niske.

Margherita je 690 dinara (malo manje od 6 eura), a jedna od najskupljih, Mortadella e Pistacchi 1160 dinara (10 eura). Majstor i Margarita bila je prva pizzerija u koju sam ciljano i planski otišao te je poprilično promijenila moje stavove o pizzi i pizzerijama.

4. mjesto: Park (Martićeva ulica 14d, Zagreb)
Ocjena: 9.5

Park je moja najviše rangirana zagrebačka pizzerija s napoletanskim tijestom. Priznajem, pomalo sam subjektivan jer se nalazi u kvartu u kojem sam odrastao, samo par stotina metara od popularne i već odavno zatvorene pizzerije Astoria, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći.

Glavni adut Parka su lokacija i vrlo neobičan i ugodan ambijent. To su one pizzerije u kojima vam je svejedno hoćete li nešto duže čekati na naručenu hranu.

Opuštena i topla atmosfera uz jako dobru pizzu kvalitetnog tijesta i ukusnih nadjeva svrstala je Park odmah iza prve tri pizzerije moje liste. Za razliku od Franko´sa i Al Dentea, Park ima velike pizze prihvatljivih i umjerenih cijena.

Margherita je 60 kuna, a gurmanske su pizze, ujedno i najskuplje, sve po 95 kuna. Nedavno sam doživio Park i kroz dostavu. To je bila jedina pizza koja je i dostavljena bila nepromijenjena, ukusna kao da je poslužena u samoj pizzeriji.

3. mjesto: Pietra (Kumanovska 6, Beograd)
Ocjena: 9.7

Pietra je pizzerija koja je sa samog vrha moje liste potisnula Majstora i Margaritu. Ujedno je i jedina beogradska pizzerija koja se uz prije spomenutu pojavila na europskoj top 50 listi, na visokom 37. mjestu. Iako su mi Pietrine pizze doslovno za nijansu slabije od pizza kakve prave u Majstoru i Margariti, presudio je vrhunski uređen prostor, opuštenog i sjajno dizajniranog interijera.

Ne znam jesam li više uživao u Pietrinim pizzama ili lijepom interijeru. Priznajem, očekivao sam puno više cijene koje me s obzirom na kvalitetu svega vezanog uz Pietru ne bi iznenadile, ali Pietra nema nabrijane i visoke cijene. Doživio sam upravo suprotno, pozitivno iznenađenje. Margherita je 690 dinara (manje od 6 eura), a najskuplja je Bresaola, 1480 dinara (malo više od 12 eura).

Moj je favorit Prosciutto con Buratta. Pietra je pizzerija koja uz Giovanni´s i Majstora i Margaritu obogaćuje beogradsku gastronomsku scenu, pogotovo ljubiteljima prave napoletanske pizze.

2. mjesto: Rumore (Šetalište San Marco 77, Labin)
Ocjena: 9.7

Nakon neuspjelog pokušaja rezervacije i prvobitnog razočaranja, vrag mi nije dao mira, pa smo se jedan vikend ipak zaputili u labinski Rumore. I nismo pogriješili. Smještena na prekrasnoj lokaciji, Rumore je vrhunska pizzerija s pravom napoletanskom pizzom.

Tijesto je već na prvi pogled pravo napoletansko, teksturom koja prati izgled. Sredina nije premekana, mokra ni gnjecava, a nadjevi su isto vrlo snažan adut ove lijepo uređene pizzerije ugodne atmosfere i ambijenta. Cijene su u rasponu od 44 kune za Margheritu do 90 kuna za pizzu s kremom od tartufa i pršutom.

Kao što sam već spomenuo, u međuvremenu sam dobio preporuku i za labinsku pizzeriju Napoli. Rumore po svim parametrima i kriterijima zaslužuje visoko mjesto na ljestvicama, a Labin preporuku za sve putnike sladokusce. Labin je grad dobrih pizzerija.

1. mjesto: Tramontana (Grčkoškolska 7, Novi Sad)
Ocjena: 9.7

Za Tramontanu sam saznao tek nedavno, možda prije nekih mjesec dana. Ugledao sam na jednoj grupi vezanoj uz pizze i pizzerije netom objavljene slike Tramontaninih pizza, pa sam se poput kakvog iskusnog lovačkog psa doslovno ukočio nanjušivši pravi plijen. Prvi smo slobodni vikend otišli u Novi Sad. Do sada sam u Novi Sad odlazio prvenstveno zbog utrka, ugodne atmosfere i zanimljivih lokaliteta.

Od sada će to biti zbog prave napoletanske pizze koju je zaljubljenik u pizze i iskusni picajol, vlasnik Tramontane, doveo na korak do savršenstva. Možda sam pretjerano subjektivan, ali Tramontana je odnedavno moj veliki favorit. Lijepo uređen interijer, uredan i domaćinski topao prostor u samom centru Novog Sada.

Pizze su prave napoletanske, tijesto savršene teksture, nadjevi prvoklasni i kvalitetni. Cijene su možda mrvicu više nego u ostalim novosadskim pizzerijama, ali su pizze definitivno vrijedne svakog dinara koji platite. Margherita je 790 dinara (blizu 7 eura), a moja omiljena Mortadella e Pistacchi 1500 dinara (13 eura).

To je ujedno i najskuplja pizza. Inače, ovo je uz Giovanni˙s tek druga pizzerija u kojoj sam na pizzi s mortadelom i pistacijom dobio kuglu prvoklasne buratte. U svojoj sam recenziji nakon povratka iz Novog Sada napisao kako se osjećam poput onog navijača Crvene zvezde iz poznatog životnog vica.

Umem da kažem samo dve reči: Tramontana, Tramontana. Nadam se da će vlasnik Tramontane ostvariti svoje snove i dovesti svoju pizzu do pravog savršenstva. Ne treba mu još puno. 

Pročitajte više