Manifestacije zbog kojih ovog svibnja (ali i cijelo ljeto) vrijedi posjetiti Vrsar

Foto: FB/Vrsar Tourist Board

IZMEĐU Poreča i Rovinja smjestio se Vrsar, ribarsko i turističko mjesto koje oživi svake godine u ovo doba, a već od svibnja tamo se održavaju gastro manifestacije koje slave istarske specijalitete. Ovog svibnja tamo se održavaju Vrsaranske goložece i Ribarska fešta, a u nastavku pronađite sve detalje.

3. - 17.5. Vrsaranske goložece

U Vrsaru se od 3. do 17. svibnja održava deveto izdanje gourmet manifestacije Vrsaranske goložece, Golosità di Orsera, u sklopu koje će gosti moći uživati u vrhunskim lokalnim specijalitetima pripremljenim posebno za tu prigodu, kažu organizatori.

Vrsar je već itekako poznat po raznolikom izboru restorana, domaćoj hrani, vinu i maslinovom ulju, a svoju gastronomsku ponudu Vrsarani već tradicionalno na proljeće upotpune Vrsaranskim goložecama, koje su jednako zanimljive i turistima i lokalnom stanovništvu. 

Izraz goložece dolazi iz istarskog dijalekta, a podrazumijeva deliciju, nešto što je fino za pojesti. Upravo zato cilj Vrsaranskih goložeca je predstaviti najbolje od istarske kuhinje, a na manifestaciji će sudjelovati najpoznatiji vrsaranski restorani, koji će pripremati omiljene istarske specijalitete po promotivnim cijenama.

Istovremeno, ovim se projektom želi istaknuti i vrijednost bogate tradicije istarske kuhinje, koju su u prošlosti, uz jednostavna pučka jela, odnosno težačku hranu, činila i jela inspirirana primarno talijanskom kuhinjom.  

Restorani koji sudjeluju u ovom izdanju manifestacije su Lovor Real Gril, Rotonda, Goran, Kod Luce i San Giorgio, a lokalni specijaliteti pripremljeni posebno za ovu prigodu mogu se kušati po cijeni od 25 eura. 

3.5. - 20.9. Ribarska fešta

Osim Vrsaranskih goložeca, u Vrsaru se ovog svibnja, ali i tijekom cijelog ljeta održava i Ribarska fešta. Fešta će se održavati jednom na mjesec, i to petkom na vrsarskoj rivi, sve u čast ribarima i njihovim ulovima.

Na fešti vas očekuje opojan miris svježe ribe na gradelama, kao dio bogate ponude istarske gastronomije, te druženje uz glazbu i ples, a osim toga, od Vrsarana ćete moći naučiti tajne uspješnog ribarenja i uz plodove Jadranskog mora kušati i čašicu istarske malvazije.

Jedna je Ribarska fešta već održana u petak, 3. svibnja, a sljedeće su zakazane redom - 31. svibnja, 21. lipnja, 12. srpnja, 26. srpnja, 9. kolovoza, 30. kolovoza i 20. rujna.

Pročitajte više