Mario Meštrović preporučuje normalna vina: Borgonja Damjanić 2021.

Foto: Hana Kajari/Index/Vinarija Damjanić

Mario Meštrović sommelier je s internacionalnom A.S.I. GOLD diplomom, ocjenjivač na Decanteru, predavač u Hrvatskom sommelierskom klubu i vlasnik restorana Kaiser na Kajzerici u Zagrebu. Restoran Kaiser jedan je od najboljih tradicionalnih restorana u Zagrebu prema TasteAtlasu.

Borgonja Damjanić 2021.
Vrijednost (za novac): 9.5/10
Cijena: u prosjeku 12 eura
Gdje kupiti: Brolo distribucija, Roto, Miva, Wine & Friends, Vinoteka Vintesa

VINARIJA Damjanić smještena je u mjestu Fuškulin, na adresi Fuškulin 99, nedaleko od Poreča (7 km), a proteže se na ukupno 1200 m2. U vinariji se nalaze dvije sale za degustacije, barriques sala, proizvodni dio s inox tankovima, skladište gotovih proizvoda i okoliš (zelena površina od oko 5500 m2), a sve je smješteno na katastarskoj čestici od 9330 m2.

Veća sala za degustaciju može primiti 50 ljudi, dok manja ima kapacitet od 18 osoba. Obje sale koriste se za prezentaciju njihovih proizvoda, team buildinge i ostale evente. Vanjska terasa može primiti više od 50 ljudi, a na raspolaganju je i park.

Vinifikacija

Što se tiče same vinifikacije ovog vina, ona je slična vinifikaciji crnog pinota - što znači da se vrši lagani delestage, pri kojem se mošt u kojem se maceriraju bobice u svrhu izvlačenja boje, polifenola i i aroma prepumpava preko klobuka od pokožica da bi se u kontaktu sa zrakom omekšali tanini u trajanju 5 do 8 dana, ovisno o godini. 

Impresije o vinu

Dopadljive, žive, rubinske boje, čisto je i bistro u čaši, vizualno privlačno ka gutljaju. Po intenzivnosti odmjereno, odnosno srednjeg intenziteta. Prilično je bogate kompleksnosti koju nose arome dima, drva, voća, začina i herbalnosti. Nakon prve tostirane i začinske arome papra, otvara se miris zrele, slatke trešnje, prosušene brusnice i kuhane šljive.

Aromatsku svježinu daje hint mente, a sve je to u buketu mirisa zaokruženo u jednu nenametljivu cjelinu. Miris je čist i fine kvalitete. Spajanje u gutljaju s nepcem izuzetno je ugodno i meko, a okus je toliko fantastično uravnotežen i zaokružen da imate senzaciju mekoće i pitkosti mlijeka. Naravno, srećom to nije okusno, već teksturno.

Elegantnog je, a opet punog i slasnog okusa, koji ima lijepu, dugu trajnost, i nije mišićavo i grubo. Prema neprovrelom šećeru je klasično suho, njegovi alkoholi ugodno griju, a mekoća u ustima je iznimna i rijetka za veliku većinu crvenih vina.

Svježina je baš kolika bi trebala biti - da daje pitkost a da ne narušava ravnotežu okusa i da ne bude neugodno prodorna. Pitkost nadograđuje ugodno briđenje mineralnosti na srednjoj gornjoj poziciji jezika. Meki, zreli i prašnjavi tanini u ustima još su jedan razlog ugode gutljaja ovog vina.

Harmonično je, zrelog razvojnoga stupnja i nije za duge staze kroz godine, no sada je izvrsno. S tom pinot-noirevskom mekoćom i elegancijom, Damjanićev Borgonja pravi je Casanova za pregršt jela. Jela srednje prema punoj strukturi, srednjeg intenziteta aromatike, s nešto tekuće masnoće od pečenja ili umacima savršen su par.

Primjerice, pečena patka s mlincima, purica s mlincima, pašticada od junećih obraza s knedlama od žemlji, žgvaceti od crvenog mesa, divlji zec a la wild, pečenje od vepra, osso buco i mnoga druga jela.

Nakon što ga utočite na 16 stupnjeva, poslije nekoliko minuta voćnost će biti lijepo osjetna, a toplina alkohola ugodna. Na visokim temperaturama, poput 21 stupnja, vjerojatno će vam alkohol biti u osjetu prenaglašen. U većoj bordo čaši dat će najbolje od sebe i biti aromatski elegantan, dok će u manjoj tulipan čaši biti koncentriran i grublje aromatski napasan. Među rijetkim je crvenim vinima koje nije potrebno dekantirati. 

Zaključno, izuzetno dobro vino za pošten odnos novca i kvalitete. Za ljubitelje crvenog, buteljiranoga vina koji nisu spremni utrošiti 20 eura da bi uživali u boci ozbiljno kvalitetnog vina, ovo je pun pogodak.  

Winely Yours...SoM.M.

>> Još recenzija sommeliera Marija Meštrovića možete pronaći ovdje.

Pročitajte više