Maslinar susjedima koji ga prijavljuju zbog gnoja: Dragi ilegalni graditelji...

Foto: FB

SANDI Chiavalon, jedan od najpoznatijih istarskih maslinara, požalio se na Facebooku kako ga susjedi koji grade kuće za odmor kraj njegova imanja prijavljuju inspekcijama jer koristi stajski gnoj za nasade, zbog čega njima smetaju prateći mirisi. Njegov status u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Dragi ilegalni graditelji objekata na poljoprivrednom zemljištu"

"Zašto stajski gnoj i kompost ne smrdi nego, kako bi rekao moj profesor iz srednje škole Eligio Bernobic, stajski gnoj neugodno miriše jer:

Korištenje komposta i stajskog gnoja u ekološkoj proizvodnji ima ključnu ulogu u očuvanju plodnosti tla i poticanju zdravog rasta biljaka. Prvo, kompost i stajski gnoj obogaćuju tlo hranjivim tvarima koje su neophodne za zdrav rast biljaka te poboljšavaju strukturu tla, povećavajući sposobnost zadržavanja vode i smanjujući eroziju tla.

Drugo, upotreba ovih organskih gnojiva promiče biološku raznolikost tla potičući aktivnost korisnih mikroorganizama koji doprinose boljoj cirkulaciji hranjivih tvari u tlu.

Treće, kompost i stajski gnoj smanjuju potrebu za upotrebom kemijskih gnojiva i pesticida, što doprinosi očuvanju okoliša i smanjenju negativnih utjecaja na zdravlje ljudi.

Četvrto, korištenje ovih prirodnih gnojiva potiče održivost ekosustava, pomažući u očuvanju prirodnih resursa i smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Peto, organski sustavi gnojidbe doprinose dugoročnom održavanju plodnosti tla, osiguravajući produktivnost poljoprivrednih površina i stabilnost usjeva.

Šesto, primjena komposta i stajskog gnoja u ekološkoj proizvodnji promiče principe kružne ekonomije i smanjuje količinu otpada koji završava na odlagalištima.

Sedmo, održiva upotreba ovih prirodnih gnojiva pomaže u stvaranju zdravijeg i održivijeg okoliša, pridonoseći poboljšanju kvalitete hrane i očuvanju bioraznolikosti!

Pa dragi ilegalni graditelji objekata na poljoprivrednom zemljištu, ako vam smeta miris gnoja, držite se grada, prestanite s prijavama inspekciji jer vam smrdi iz mojih maslinika i da - od danas i ja sve vas prijavljujem za uništavanje poljoprivrednog zemljišta i bespravnu gradnju. Da vam ne bude dosadno na godišnjem dok sjedite na svojoj ilegalnoj terasi", stoji u objavi.

Tko su Chiavaloni?

Na nedavnom su proglašenju najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja Europe Premio Il Magnifico u Firenci ova braća maslinari - Sandi i Tedi Chiavalon - primili nagradu za najbolji oleoturizam u Europi - Best Oil Hospitality 2024., što je do sad tek jedan u nizu od uspjeha ovog vodnjanskog OPG-a.

Nakon što su prije dvije godine na istom natjecanju osvojili maslinarski Oscar Il Magnifico za najbolju maslinarsku tvrtku te nakon što su lani osvojili nagradu Best of North Adriatic Region i ušli među 3 finalista natjecanja, ova ih je nagrada "ostavila bez daha", rekli su tada iz Chiavalona.

U ovom vodnjanskom OPG-u 2008. godine su izgradili prvu kušaonicu maslinovog ulja u Istri, kada ni sami nisu znali kakav potencijal oleoturizam ima. Nakon 6 godina radova 2020. godine su priveli kraju i izgradnju nove uljare - svojevrsnog maslinarskog centra, kako ga nazivaju, te razvili cijeli niz aktivnosti i degustacijsko-edukacijskih programa. Njihovu cijelu priču, od nule do vrlo uspješnog posla, pročitajte ovdje.

Pročitajte više