Medvjeđi luk lako možete zamijeniti za otrovne biljke, evo na što treba pripaziti

Foto: Gloria Glušac

MEDVJEĐI LUK, srijemuš, crijemuš, divlji luk ili šumski luk - sve su to nazivi za samoniklu biljku koja u ovo doba godine raste po šumama, uz šumske putove i potoke. Medvjeđi luk vrlo je zdrav i često se koristi u kulinarstvu jer je okusom sličan češnjaku ili vlascu.

Proljeće je najbolje vrijeme za branje medvjeđeg luka, koji najčešće raste od travnja do lipnja, no izgledom je sličan i nekim drugim, otrovnim samoniklim biljkama. Kako ga najlakše prepoznati i ne pomiješati ga s otrovnim biljkama te što se sve s njim može napraviti otkrila nam je Gloria Glušac.

>> Sve čari medvjeđeg luka i kako ga iskoristiti u omiljenim jelima

Dobio ime po medvjedima koji se bude iz zimskog sna

Gloria stoji iza profila Gloryday - ljekovito bilje i njegove čari, a već se godinama bavi samoniklim biljem od kojeg izrađuje prirodnu kozmetiku. Osim toga, na svojim društvenim mrežama kroz edukativan sadržaj uči druge o samoniklom bilju.

"Imala sam i više nego prekrasnu priliku od bake i djeda kao dijete učiti o malim, moćnim biljkama koje su krasile zagorske šume i livade, odakle i dolazim", kaže Gloria, koja nam je otkrila ponešto o medvjeđem luku te kako je dobio ime.

"Prema starom vjerovanju, snažan i moćan medvjed, kada se budi iz svog dugog zimskog sna, prvo traži medvjeđi luk kako bi povratio svoju snagu. Vjeruje se da, kada uzimamo medvjeđi luk, on će nam podariti snagu medvjeda pa odatle i dolazi naziv za ovu biljku", ističe Gloria.

Najlakše se prepoznaje po mirisu

U svojim edukativnim videima Gloria ističe da ljudi medvjeđi luk nerijetko pomiješaju s drugim, otrovnim biljem koje mu je vrlo slično. Najčešće se pomiješa s đurđicom (Convallaria) koja ima samo dva lista, nekad i s kozlacem (Arum) koji na dnu ima prerezan list ili s mrazovcem (Colchicum autumnale), koji također ima slične listove.

Ako ga berete u rano proljeće, tada ćete ga lako prepoznati jer još nema cvjetove, kaže Gloria, no kasnije može biti teže prepoznati ga jer su cvjetovi bijele boje, baš poput cvjetova đurđice, koja cvate u svibnju. 

"Medvjeđi luk je najlakše prepoznati po mirisu. On ima specifičan miris koji podsjeća na luk ili na češnjak. Može ga se prepoznati i po ovalnim, duguljastim listovima koji idu u špic, a u rano proljeće još nema cvjetova, koji dođu tek kasnije, ima samo listove", kaže Gloria.

Što sve možete s medvjeđim lukom?

Medvjeđi luk odlična je i nevjerojatno zdrava biljka - Gloria kaže da on potiče metabolizam, ima snažan detoksikacijski učinak, smanjuje povišenu razinu lipida u krvi i snižava krvni tlak. Kaže i da ga je najbolje konzumirati svježeg.

"Medvjeđi luk se najčešće priprema svježi, za to možemo naći pregršt recepata, poput pesta, salate ili juhe. Možemo ga i sušiti, no treba paziti da ne posmeđi jer ima dosta debele listove. Od njega se mogu napraviti i tinkture. Ima mnogo mogućnosti, no ja volim napomenuti da ni s jednom ljekovitom biljkom ne treba pretjerivati", ističe Gloria. 

Cijela biljka medvjeđeg luka jestiva je - mladi listovi, stabljike i lukovice, a dok se listovi i stabljike najčešće beru prije cvjetanja tijekom ožujka i travnja, lukovice se beru u jesen. Evo i što sve možete napraviti od medvjeđeg luka.

Juha od medvjeđeg luka

Pesto od medvjeđeg luka

Jaja s medvjeđim lukom

Maslac s medvjeđim lukom

Široki rezanci od medvjeđeg luka

Sol s medvjeđim lukom

Pročitajte više