Najbolji organski med na svijetu se proizvodi u jednoj garaži u Popovači

Foto: Shutterstock

BAGREMOV med Dragutina Kesera iz Popovače je proglašen najboljim u kategoriji ekoloških monoflornih (od cvata jedne biljne vrste) medova na najpoznatijem svjetskom ocjenjivanju meda APIMIEL 2022. u talijanskom Bariju.

Na ocjenjivanju je sudjelovalo više od 220 medova, od čega 85 talijanskih i 140 iz ostalih europskih zemalja, a za najbolji poliflorni med je proglašen jedan od talijanskih proizvođača.

OPG Keser ukupno ima 150 košnica

Keser je 63-godišnjak koji se pčelarstvom počeo baviti 2004. godine, a već se 2008. okrenuo ekološkoj proizvodnji. Trenutačno upravlja s ukupno 150 košnica, od kojih je 60 na južnim obroncima Moslavačke gore.

Cijene njegovog organskog meda se kreću od 15 do 20 eura, ali nakon osvajanja prestižne nagrade, staklenka od 900 ml zlatom nagrađenog bagremovog meda od sada će koštati 25 eura.

Keser i njegova obitelj uspjeh svog meda pripisuju svojoj predanosti ekološki prihvatljivim praksama u tretmanu pčela i proizvodnji meda. Svoje pčele napasaju na prirodnim pašnjacima, izbjegavaju industrijske pašnjake i GMO plantaže, a umjesto sintetskih tvari, pri proizvodnji koriste ekološka sredstva poput mravlje, oksalne i mliječne kiseline. Za najboljih godina njegove košnice daju i po 70 kilograma meda.

Pročitajte više