Najčešće korišteni sastojci u kuhinjama svijeta - evo kako stoji Hrvatska

Foto: Unsplash

HRANA je jedna od osnovnih potreba svakog živog bića, ali i bitan dio ljudske kulture i identiteta. Profili okusa i sastojci koji se koriste u raznim kuhinjama svijeta pričaju priču o povijesti svake zemlje, njenom geografskom položaju i ljudima. Kroz umjetnost kuhanja ljudi izražavaju svoju kreativnost, dijele tradiciju i stvaraju osjećaj zajedništva.

U tom svjetlu TasteAtlas proveo je istraživanje kako bi otkrio najčešće korištene sastojke u raznim zemljama svijeta. Nalazi pružaju uvid u jedinstvene i raznolike okuse koji definiraju pojedinu svjetsku kuhinju, ali i sličnosti koje povezuju različite regije i kulture.

11 najpopularnijih kuhinja svijeta

Kao najpopularnije svjetske kuhinje TasteAtlas je naveo 11 zemalja: Italiju, Španjolsku, Japan, Indiju, Meksiko, Tursku, SAD, Francusku, Peru, Južnu Koreju i Tajland. Evo koji se sastojci ondje najčešće koriste.

Italija: maslinovo ulje, crni papar, češnjak, luk, maslac
Španjolska: maslinovo ulje, češnjak, luk, rajčica, jaja
Japan: sojin umak, jaja, mladi luk, svinjetina, mirin
Indija: ljuta papričica, đumbir, korijander, češnjak, luk
Meksiko: luk, češnjak, rajčica, tortilje, korijander
Turska: luk, maslinovo ulje, janjetina, češnjak, peršin
SAD: luk, češnjak, crni papar, brašno, govedina
Francuska: maslac, crni papar, češnjak, luk, jaja
Peru: luk, češnjak, crni papar, krumpir, ulje
Južna Koreja: češnjak, soja umak, mladi luk, sezamovo ulje, šećer
Tajland: češnjak, riblji umak, šećer, korijander, ljutika

Kada pogledamo rezultate, možemo vidjeti da postoje neke sličnosti u sastojcima koji se koriste u tim zemljama. Primjerice, luk i češnjak često se koriste bez obzira o kojem je kontinentu riječ, dok je maslinovo ulje uobičajen sastojak mediteranskih zemalja.

S druge strane, možemo vidjeti neke jedinstvene i različite sastojke koji definiraju svaku kuhinju. U Japanu su umak od soje, mladi luk i mirin (slatko rižino vino) ključni za stvaranje jedinstvenog umami okusa, dok su u Indiji za pikantne i aromatične note zaslužni ljute papričice, đumbir i korijander. U Meksiku su tortilje i korijander sinonimi za odvažne i živahne okuse tamošnjih jela.

Izvor: Taste Atlas

Europa

Europa je kontinent bogate povijesti, kulture i, naravno, kulinarskih tradicija. Istraživanje koje je proveo TasteAtlas pruža uvid u najčešće korištene sastojke u europskim kuhinjama. Iako postoje neke sličnosti u sastojcima koji se koriste u raznim europskim zemljama, svaka kuhinja ima svoje jedinstvene okuse.

Češnjak i luk glavni su sastojci u mnogim europskim kuhinjama, poput talijanske, španjolske i francuske, dok je maslac ključan sastojak u raznim dijelovima svijeta. Crni papar intenzivno se koristi u većini europskih kuhinja, dok mljevena paprika dodaje jedinstveni dimljeni okus mađarskim i srpskim jelima.

Krumpir je ključni sastojak njemačke, irske, portugalske i poljske kuhinje, a mrkvu najviše vole koristiti u Rumunjskoj i Poljskoj. U Hrvatskoj se najčešće koristi ovih pet sastojaka: luk, crni papar, češnjak, peršin i maslinovo ulje.

Sve u svemu, sastojci koji se najčešće koriste u europskim kuhinjama odražavaju raznoliku i bogatu povijest i kulturu kontinenta. Svaka zemlja i regija imaju jedinstvene okuse i tradiciju, a upotreba specifičnih sastojaka i začina ono je što svaku kuhinju čini autentičnom i posebnom.

TasteAtlasovu detaljnu analizu možete pronaći na ovom linku.

Pročitajte više